nlc.hu
Egészség
Ezért csökkenti a vérnyomást a mediterrán étrend

Ezért csökkenti a vérnyomást a mediterrán étrend

A brit kutatók szerint a "titok" a telítetlen zsírsavakban és a nitritben gazdag zöldségfélékben rejlik.

A mediterrán étrend – amely az életminőséget is javítja – vérnyomáscsökkentő hatását magyarázta meg egy brit kutatás. A mediterrán étrendben használt olívaolaj, diófélék és az avokádó telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, a spenót, a zeller és a sárgarépa pedig nitritekben és nitrátokban bővelkedik. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az ilyen étrendnek vérnyomáscsökkentő hatása lehet.

A King’s College London (KLC) egy kutatócsoportja most arról számolt be, hogy ha ezt a két ételcsoportot kombinálják, a telítetlen zsírsavak és a zöldségek nitrogénvegyületei együtt speciális zsírsavakat hoznak létre. A kutatók egereket használtak a kísérlethez, amelyben azt vizsgálták, hogyan csökkentik a vérnyomást ezek a speciális zsírsavak, vagyis gátolják-e azt az enzimet, amely a vérnyomást szabályozza. Úgy módosították az egerek egy részének génjeit, hogy ellenálljanak ennek a gátló folyamatnak. Nekik magas maradt a vérnyomásuk, pedig olyan zsírsavakkal etették őket, amilyenek a mediterrán étrend fogyasztásakor alakulnak ki. Az egészséges egerek ugyanilyen táplálékot kaptak, és az ő vérnyomásuk csökkent.

Philip Eaton, a kutatás vezetője szerint munkájuk segít megmagyarázni: miért mutatta ki a korábbi kutatás, hogy az extraszűz olívaolajat és olajos magvakat használó mediterrán étrend csökkenti a szélütés, a szívproblémák és a szívrohamok, illetve más szív- és érrendszeri betegségek előfordulását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top