Egészség

6 dolog, amit ne adj kölcsön senkinek!

Az angol oviban az első kifejezés, amit megtanulnak a gyerekek, a "good sharing", ami nagyjából azt jelenti, hogy jó dolog megosztani a dolgainkat. Én is gyakran elmondom a gyerekeimnek, hogy ne legyenek irigyek, ha azt látják, hogy valakinek nincs tolla, ceruzája, vonalzója, adják nyugodtan kölcsön a sajátjukat, mert ez egy kedves dolog. Ám arra soha nem gondoltam, hogy a jószívűségnek egészségügyi hátránya is lehet.

1. Fogkefe

Jó, tudom, ebből alapesetben mindenkinek van sajátja – de előfordulhatnak esetek, amikor az ember ott alszik valakinél, és nincs nála ez a nagyon is fontos higiéniai eszköz. Nagy ilyenkor a kísértés, különösen ha már amúgy is intim kapcsolatban van a másikkal, hogy kölcsönvegye a fogkeféjét, hiszen ha amúgy is csókolózott vele, nem nagy különbség ez már. Pedig még a szerelmeseknek sem kellene egymás fogkeféjét használniuk. A fogkefével ugyanis erőteljesen dörzsöljük a szánk belsejét, és ha ínybetegségünk van, akár vérnyomok is rákerülhetnek. Ezek pedig megnyitják szervezetünk kapuit egy csomó olyan betegség előtt, amiket a sima csókolózás során nem lehet elkapni, mint a Hepatitis B, C, vagy akár a HIV. Ennél egészségesebb, ha egy nap kihagyjuk a fogmosást, vagy a törölköző végével dörzsöljük át a fogainkat.

 2. Toll

Amikor legközelebb a postán a kezedbe nyomják a “közös tollat”, jusson eszedbe, hány és hány ember fogta meg ezt előtted, és vajon mind mosott-e kezet, miután kijött a WC-ről. Ám érdekes módon nem ezek a mindenki által összefogdosott darabok a legkoszosabbak. A gyereked tolltartójában ennél jóval mocskosabb darabokra bukkanhatsz, különösen, ha jószívű a kicsi és szívesen kölcsönadja, amije van. Az emberek többsége ugyanis írás közben gyakran a szájába veszi a tollat és a ceruzát, nem véletlen, hogy a betegségek olyan gyorsan terjednek a gyerekek között. A legjobb, ha mindig tartasz a zsebedben vagy a táskádban egy saját tollat, és azt veszed elő, ha alá kell írnod valamit.

6 dolog, amit ne adj kölcsön senkinek!

 3. Borotva

Sok nőnek nincs saját borotvája, és ha szükség van egy gyors hónaljigazításra, pirulás nélkül kölcsönveszik a párjukét. Nagy hiba. A legjobb borotva is apró horzsolásokat, vágásokat okoz a bőrön, és bár nem látszik, tele van apró vércseppekkel. A vér jóval több betegséget terjeszt, mint a többi testnedv, így ha te is megvágod magad, azonnal veszélybe kerül az egészséged.

 4. Sminkcuccok

A nők többsége nem csinál gondot belőle, ha a barátnője ki akarja próbálni a rúzsát vagy a szemfestékét. Pedig a sminkcuccok krémjében nagyon sok baktérium él boldogan – nem véletlen, hogy félévente ki kellene dobnunk szinte mindent, és újat venni, hiszen tele van bőrdarabokkal, izzadtsággal, nyállal. Már az is épp elég gusztustalan, amikor ez a miénk – de egy másik emberé már komoly veszélyt jelenthet az egészségünkre. Nem kell több, csak egy frissen gyógyult kötőhártya-gyulladás vagy egy még nem fertőző herpesz, és a közös rúzsozásnak, szemfestésnek napokon belül meglesz a kellemetlen következménye.

 5. Törölköző

Családon belül ritkán szoktak odafigyelni az emberek arra, hogy mindenkinek saját törölközője legyen – hiszen elvileg tisztán és frissen szállunk ki a zuhany alól. De ez csak illúzió. A bőrön folyamatosan milliónyi baktérium él és szaporodik, és amikor megdörzsöljük magunkat, a bőr egy része rajta marad a törölközőn. Ennek a nedves szálai között akár napokig is életképesek maradhatnak a kórokozók. Nem véletlen, hogy egy gombás fertőzés, egy szemölcs pillanatok alatt “végigszalad” az egész családon. Külön törölközővel elkerülhető lenne a baj.

 6. Mobiltelefon

Mindenkinek tele van a telefonja fotókkal manapság, amiket örömmel mutogatunk egymásnak, így szinte nem telik el nap anélkül, hogy ne adnánk oda akár tucatnyi embernek is a mobilunkat. Lemosni, megtisztítani viszont nem nagyon szoktuk. Pedig ez a felület sem öntisztuló. A képernyőre rátapad a sminkünk, a bőrdarabjaink, a másik ember kezéről lehulló baktériumok – és ezek örömmel szaporodnak a jó melegben, amit a telefon áraszt magából. A képeidet inkább küldd el e-mailen, a telefonodat pedig időnként töröld le fertőtlenítő kendővel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top