Egészség

Jó anya vagy? Nézz tükörbe!

Kamaszodik a lányod. Nő a melle (vagy még nem annyira, mint szeretné), a lába a hónaljáig ér, pattanások keserítik a napjait, a teste átalakul, a lelke vele formálódik. Mit tehetünk mi anyák, hogy a lányaink a testükkel békében élő fiatal nőkké váljanak? Sokat. És nemcsak azért, mert mi vagyunk számukra az elsődleges minták, jó vagy rossz példaképek.

A mi gyerekkorunkban még nem volt divat az őszinte beszéd a pubertáskorban megkerülhetetlenné váló kérdésekre adott egyenes válasz. Ma már egyre többen a gyerek korának megfelelően és őszintén válaszolnak az épp felmerülő – régen kényesnek tartott – kérdésekre (is). Hiszen mi a jobb, ha az osztálytársaitól, ne adj isten pornójelenetekből “okosodik”, vagy ha a szülőtől hallja az őt érdeklő dolgokat, a “megfelelő” módon tálalva? 

Nem titok, hogy manapság az általános iskolás gyerekek teljesen tisztában vannak az orális szex fogalmával, és több mint valószínű, hogy nem elégedettek a testükkel, sőt sokan fogyókúráztak is már. Nem mellékes kérdés tehát, hogy milyen kép alakul ki bennük a testiségről.

Mit tehetünk mi, anyák? Először is nézzünk tükörbe! Ne képletesen, tényleg. Külsőnk megismerésére remek alkalom a tükör előtti forgolódás. Anya és lánya együtt is megnézhetik magukat, kitárgyalva, ki milyen. Elmondhatjuk, hogy mi az, amit mi szeretünk magunkon, mi az, amit látunk magunkon, egymáson, mi az, amin esetleg változtatnánk és miért. És amikor a lányunk talál magán bármi kivetnivalót, ki lehet tárgyalni, hogy miért nem túl épületes dolog azt tervezgetni, hogyan és mi mindent szabatnánk át magunkon, ha tehetnénk.  

Jó anya vagy? Nézz tükörbe!

Mondjuk el nekik, normális, hogy mind mások vagyunk…

…és szépek vagyunk mind, sőt azzal együtt vagyunk szépek, amiket mi hibáknak vagyunk hajlamosak látni magunkon. Lehet arról is beszélni, hogy minden embernek más emberi jellemzők tetszenek, így az, hogy valaki alacsony/magas/vékony/molett/kis mellű/nagy mellű pont semmit nem jelent. Persze a hasonló beszélgetéseket sem 14 éves korban érdemes elkezdeni, hanem jóval korábban.

Az őszinte beszélgetésen kívül vannak egyszerűbb, kézzelfogható dolgok is, amik segíthetnek a serdülő lányoknak. A sport az egyik ilyen. A sport segíthet a lányoknak, hogy jobban megismerjék a testük működését. Emellett a sportolás az önbizalom-építésben is kulcsfontosságú lehet. És mire van nagyobb szüksége egy kamaszlánynak, mint önbizalomra?

Azok a lányok, akik csapat- és versenysportokat űznek, nagyobb valószínűséggel szereznek egyetemi diplomát, és az évek múltán nemcsak könnyebben találnak munkát, de közülük többen mondják azt, hogy el tudják képzelni magukat valamilyen közéleti vezető szerepben is. A sport nemcsak egészségesebbé tesz, de megtanít győzni és túlélni vereséget. Jó felkészülés ahhoz, hogy megtanuljuk a legjobb formánkat hozni és elfogadni a gyengeségeinket. 

 Aztán vannak rázósabb terepek

Veled is megtörténhet ami egyikünkkel, hogy a kislányod megkérdezi, mire való az óvszer, amit látott otthon vagy a boltban. Te mit válaszolnál neki? Sajnos, amikor a gyerek természetes kíváncsisága a szex témára terelődik, sok felnőtt egyszerűen megijed, zavarba jön, előránt egy “szakkönyvet”, és a gyerek kezébe nyomja, majd elszalad.

A szexualitás és az emberi test természetes működéséről való őszinte és azt perspektívába helyező párbeszéd helyett sokakban a szégyenérzet kerekedik felül, és kikerülik a választ. A gyerek meg megtanulja, hogy a téma tabu, és inkább nekiáll, hogy egyedül keressen válaszokat. Biztos, hogy ezt szeretnénk? Aligha. Ezért lenne fontos, hogy ők kérdezzenek, mi pedig válaszoljunk. Nyíltan, egyszerűen, de úgy, hogy megértse.

Jó anya vagy? Nézz tükörbe!

A Peti, Ida és Picuri meg a hasonló kiadványok remek lehetőséget adnak arra, hogy a gyerek megismerkedjen a test működésével, de emellett számos más, életkorhoz kötődően remek könyv segíthet a lányainknak válaszokat találni kérdéseikre. Később pedig jöhetnek a szexedukációs kötetek. Jane Fonda a tengerentúlon például olyan kendőzetlenül beszél a testiségről fiatal lányoknak szóló szextankönyvében, hogy nemcsak az egészséges kapcsolatok kölcsönösségen alapuló szexualitását hangsúlyozza (szemben a pornós fikciókkal), de arra is biztatja a lányokat, hogy a fiúkhoz hasonló módon ne hagyják, hogy kielégületlenül maradjanak a szexuális együttlétek során. Az ehhez hasonló karakán tanácsokkal generációnyi lány szexuális életén változtathat.

Szülőként azonban a leghitelesebb és leghasznosabb minden bizonnyal az, ha a saját tapasztalatainkat is őszintén megosztjuk. A gyerekek kicsi kortól különösen élvezik az “amikor én még kislány voltam” kezdetű sztorikat. Nyíltan és őszintén beszélni a lányunkkal bármiről, ez a legfontosabb, az első lépés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top