Egészség

Hallgasd, hogy horkol a párod, és mentsd meg az életét!

Amikor a terhességem vége felé megjegyezte a férjem, hogy nem tud aludni a horkolásom miatt, vérig sértődtem a megjegyzésén. Honnan vette ezt az elképesztő ötletet? Horkolni öregek, túlsúlyos emberek és férfiak szoktak. Természetesen tévedtem. Szinte minden ember horkol időnként. Ám nem mindegy, hogyan teszi ezt. Vannak ugyanis ártalmatlan horkolások – és olyanok is, amelyek komoly egészségkárosodásra utalnak. A különbséget pedig nagyon is jól ki lehet hallani, ha fülel az ember!

ORRHORKOLÁS

Hogy hangzik?

Ez a klasszikus horkolás. Alacsony frekvenciájú, mély, rezgő hang, időnként szinte mennydörgésszerűen hangos. Elaludni egy ilyen módon horkoló ember mellett szinte lehetetlen. A világ leghangosabb horkolása a Guinness Rekordok Könyve szerint 85 decibeles volt –  hangosabb, mintha melletted porszívóznának.

Mi az oka?

Ha az orrutak részben el vannak zárva, akkor alvás közben egyre nagyobb erővel kell beszívni a levegőt. Megfázás vagy allergia esetén megduzzad az orr nyálkahártyája, és a lágy szövetek rezegni, vibrálni kezdenek, ahogyan átpréselődik rajtuk a levegő.

Anatómiai eltérés is okozhatja, mint az orrsövényferdülés (amikor a két orrjárat közötti fal nem teljesen egyenes) vagy orrpolip (amikor egy extra, ám jóindulatú, szőlőfürtszerűen megvastagodott nyálkahártyaduzzanat nő az orrban) mechanikai gátat képezve.

Hogyan bizonyosodhatsz meg róla?

Állj a tükör elé, és fogd be az egyik orrlyukadat. Ha a nyitva lévőn nem kapsz levegőt, próbáld meg kicsit meghúzni az arcod az orrod körül, oldalra, felfelé. Ha sikerül feloldani a blokkot, szinte biztosan valamilyen akadály van az orrjáratodban.

Ha a horkolás szezonális, csak pár hónapig tart, valószínűleg allergia okozza a gondot, és gyógyszerrel, orrspray-vel kezelheted a helyzetet. Ám ha egész évben blokkolva van az egyik orrjáratod, akkor strukturális gond lehet a háttérben. Erre utal az is, ha reggelente száraz szájjal, rossz lehetettel ébredsz, és gyakran fáj a fejed (lehetséges, hogy kiszáradás okozza.)

Mit tehetsz ellene?

Próbáld ki a horkolás elleni tágító orrtapaszt, ami segít úgy igazítani az orrlyukaid, hogy azon mindig szabadon áramolhasson a levegő. Furcsán néz ki, de segít. Ha az akadály ennél nagyobb, akkor azt csak műtéttel lehet eltávolítani.

Hallgasd, hogy horkol a párod, és mentsd meg az életét

NYELVGYÖKI EREDETŰ HORKOLÁS

Hogyan hangzik?

Furcsa, magas hangú horkolás, ami nem folyamatos. Néha erősebb, néha gyengébb. Csak háton fekvő embereknél jelentkezik – ha sikerül őket oldalra fordítani, akkor megszűnik. Ez a legenyhébb horkolási forma, amit a legkönnyebb elmulasztani, némi életmódbéli változással.

Mi az oka?

A nyelv rossz pozíciója, amely elzárja a torokban a légutakat. Mély alvás esetén ellazulnak az izmok, szövetek, ezért csúszhat hátra a nyelv – idős korban gyakoribb, mert akkorra csökken az általános izomtónus és a szövetek rugalmassága. (A hatvanéves kor fölöttiek majdnem fele horkol emiatt.) Ha fiatalabb korban jelentkezik, akkor lehet oka a túl kicsi állkapocs, a laza nyelvtartó izmok, vagy egyszerűen a túl nagy nyelv.

Az izmok akkor is jobban ellazulnak a szokásosnál, ha alkoholt ittál, altatót vettél be vagy antihisztamint szedsz.

Ha hirtelen jelentkezik ez a tünet – előfordulhat, hogy pajzsmirigy-rendellenesség áll a háttérben, mert annak következtében megduzzadhat a nyelv.

Hogyan bizonyosodhatsz meg róla?

Nyújtsd ki a nyelved olyan messzire, ahogyan csak képes vagy rá, és harapj rá finoman. Most próbálj meg horkoló hangot kiadni. Ha halkabban megy, mint ha a szádban a nyelved, akkor valószínűleg ez lesz a gond forrása.

Mit tehetsz ellene?

A legegyszerűbb, fapados módszer a pizsama felső hátára varrott teniszlabda, ami megakadályozza a háton fekvést. Kicsit profibb orvosi eszköz a nyaktámasz, ami hasonló ahhoz, mint amit a mentősök raknak az ember nyaka köré szállítás előtt, csak éppen a horkolás elleni változat szivacsból készül, nem műanyagból. Esetleg segíthet még a szájvédő, ami egy műanyag szerkezet, kicsit hasonlít a profi bokszolók fogvédőjéhez, ám ez puhább, és lyukak vannak rajta, ami könnyíti a légzést. Ez a szerkezet mechanikusan a helyén tartja a nyelved. Hosszú távon segíthet a fogyás és az, ha alvás előtt három órával már nem fogyasztasz alkoholt.

Hallgasd, hogy horkol a párod, és mentsd meg az életét

LÁGYSZÁJPAD EREDETŰ HORKOLÁS

Hogyan hangzik?

Alacsony frekvenciájú, mély mennydörgésszerű hang – hasonlít az orrhorkoláshoz. Az alvási póztól teljesen függetlenül jelentkezik. A horkolónak általában nyitva a szája.

Mi az oka?

A szájon általi légzés során a szájpadlás lágy szövete és a nyelvcsap (a kis ficegő rész a torok végén a mandulák között) összeütődik, ez okozza a vibrációt és az elviselhetetlen hangot.

Hogyan bizonyosodhatsz meg róla?

Nyisd ki a szád, és próbálj meg horkolni. Majd csukd be a szád, és próbáld meg újra kiadni ezt a hangot. Ha csak nyitott szájjal megy, csukva nem – akkor bizony ide tartozol.

Mit tehetsz ellene?

Mivel ennek főként anatómiai okai vannak, a műtét a legjobb megoldás, melynek során levágnak egy kicsit a nyelvcsapból. De segíthet a fogyás, az alkohol mellőzése és a dohányzásról való leszokás is, mert ezek mind megduzzasztják a száj nyálkahártyáját.

Hallgasd, hogy horkol a párod, és mentsd meg az életét

LÉGSZOMJAS HORHOLÁS (ALVÁSI APNOE)

Hogyan hangzik?

Egyre erősödő, hangosodó horkolás, mely a csúcsponton hirtelen elhallgat (akár 20 másodpercre is!), a csend vége azonban köhögés, fuldoklás, levegőért kapkodás. Ijesztő hallani – ám a horkoló általában nem ébred fel rá. Ez egy alvási ciklus alatt több százszor is megismétlődhet.

Mi az oka?

A fő gond, hogy valamiért beszűkülnek a légutak. A férfiak 4, a nők 2 százaléka szenved ettől élete során. Az alvás közben a légúti izmok ellazulnak, és ezek a laza szövetek elzárják a légutakat. A köhögéssel, fuldoklásszerű levegőért kapkodással a szervezet ezt a blokádot igyekszik megszüntetni. Ez sokkoló élmény a szervezetnek, ezért aki így horkol, általában nagyon fáradtan ébred fel, hiszen száznál is több “kis halált” élt át álmában. Nem veszélytelen állapot ez (ellentétben a horkolás többi fajtájával), mert a levegőhiányos állapot okozta stressz miatt nagyobb a magas vérnyomás, a stroke és a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Hogyan bizonyosodhatsz meg róla?

A legfőbb jel a kimerültség, ami nem múlik el, hiába alszol egyre többet, nincs az a friss, kipihent állapot. Ezzel együtt járnak az éhségrohamok, amikor egyszerre nagyobb adag kalóriadús ételt töm magába az ember, hogy az energiaszintjét megnövelje, nehogy elaludjon napközben. Elsősorban a túlsúlyos, tokás emberek szenvednek tőle.

Mit tehetsz ellene?

Amennyiben ez felmerül, célszerű az állapot kivizsgálása – alvási laborok ma már az országban sok helyen elérhetőek. Bizonyíthatóan jó hatású a túlsúly csökkentése, a megfelelő, rendszeres, napi testmozgás és a kezdetekkor nagy segítséget jelenthet az alvás-szakértő orvos által javasolt túlnyomásos alvás-segítő készülék, amely folyamatossá teszi a levegőellását. Mivel leggyakrabban a hirtelen felszedett súly miatt alakul ki ez a típusú horkolás, ettől szenvednek a kismamák is a terhesség vége felé. Ilyenkor a nyakra felszedett súly, a toka összeszorítja a légutakat. Kismamáknak jó hír lehet, hogy amint megszületik a baba, a horkolás megszűnik. A dohányzásról való leszokást is érdemes megfontolni, mert amiatt is megduzzadhatnak a légúti szövetek.

A cikk szakértője:

Dr. Varga Klára plasztikai sebész, fül-orr és gégegyógyász szakorvos

www.vargaklara.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top