Egészség

A nagy várólistateszt: a legtöbben szürkehályog-műtétre várnak

Megpróbálunk felzárkózni az Európai Unióhoz, legalábbis a várólisták kérdésében. Ha az OEP adatait nézzük, döbbenetesen messze vagyunk: van, ahol 1033 napot kell várni egy csípőprotézis-műtétre.

Előjegyzett vérvétel

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban rosszabb esetben akár két hetet is várni kell egy vérvételre – írja a veol.hu. Rácz Jenő főigazgató azt mondta a lapnak: korlátozott a finanszírozás, ezért nem végezhetnek el akárhány vérvételt. A várólistát az is indokolta, hogy korábban egy időpontra több százan is megjelentek a labornál. Most mindenki időpontot kap, és a vérvételt gyorsan el tudják végezni. A betegek ettől függetlenül arra panaszkodnak, hogy a késések és a csúszások miatt így is sokat kell várni.

Rácz Jenő azt mondta: a sürgős vérvételekre külön kvótát alkalmaznak. Ezek az esetek természetesen hamarabb sorra kerülnek. A helyzet így is jobb, mint az Egyesült Királyságban vagy Franciaországban, ahol nem ritka, hogy egy laborvizsgálatra egy hónapot kell várni. 

Tényleg jobb a helyzet?

“Hatmilliárd forintot kap az egészségügy arra, hogy jövőre csökkentse a várólistákat” – ezt még év elején jelentette be Zombor Gábor egészségügyi államtitkár. Az intézkedéstől azt remélik, hogy a kisebb műtétekre csak két-három hónapot kell majd várni, a nagy értékű, költséges beavatkozásoknál (mint a csípő- vagy térdprotézis) pedig fél évre rövidülhetnek a várólisták, ami megfelel az Európai Unió sztenderdjeinek.

Majd, egyszer. A komolyabb beavatkozásoknál kitűzött féléves várólistától viszont egyelőre elég messze állunk. Nyugat-Közép-Magyarországon például van olyan beteg, akinek közel három évet, egész pontosan 1033 napot kell várnia egy csípőprotézis-műtétre, legalábbis az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint. Egy mandulaműtétre országosan 30-50 nap az átlagos várakozási idő, egy laparoszkópos epekőműtétre is egy-két hónap alatt lehet időpontot kapni. A finanszírozott ellátásban CT-re 2–10 hetet, MR-vizsgálatra 2–6 hónapot, ultrahangra pedig akár 4 hónapot is várhat a beteg.

A legtöbben szürkehályog-műtétre várnak, több mint 25 ezren. Térdprotézisműtétre majdnem tízezren, és csípőprotézis-műtétre nyolcezernél is többen. Területenként jelentősen eltérnek a várakozási idők: a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon például 246–252 nap az átlagos várakozás egy szürkehályog-műtétre, de van olyan beteg, aki másfél évig vár az operációra. Dél-Közép-Magyarországon viszont nagyjából másfél hónap alatt sorra kerül az ember.

A magán a megoldás?

Sok esetben tudjuk, hogy igen. Egy friss felmérés szerint egyébként a 35 év alatti felnőttek 82 százaléka már vett igénybe magánorvosi szolgáltatást. Persze egy magánban finanszírozott csípőprotézis-műtétet elég kevesen engedhetnek meg maguknak, de szemben az államival, itt a kisebb beavatkozásoknál is ritka a sokhetes várakozási idő. Ráadásul a hálapénz is elég egyszerűen kiiktatható.

Viszont ezt nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak. És akik nem tudnak sok tízezer forintot zsebből kifizetni, azoknak ott van a várakozás, hónapokig. Reméljük, egyszer tényleg felzárkózunk az unióhoz…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top