Egészség

Légúti betegek jelentkezését várják a kutatók

Alsó és felső légúti betegségekben, asztmában és allergiában szenvedő gyerekeket vizsgálnak márciustól három hónapig klinikai körülmények között, a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetben.

A kezelések előtti és utáni légzésfunkciós mérésekkel, valamint tüneti értékelések segítségével azt kutatják, hogy a sóval történő tartós kezelés miként befolyásolja a betegek állapotát. A vizsgálatokhoz légúti betegségben szenvedő gyermekek jelentkezését várják, akik a kutatásban és a terápiás kezeléseken térítésmentesen vehetnek részt. A vizsgálatot dr. Laki István főorvos vezeti, aki 1983 óta csecsemő- és gyermekgyógyászként, 1987 óta gyermektüdőgyógyászként dolgozik.

Az utóbbi évtizedekben a légszennyezettség egyre komolyabb problémát okoz, a legrosszabb helyzetben a nagyvárosok vannak. A városi levegőben, a gyermekek fejmagasságában a levegőszennyező részecskék koncentrációja 500 000-szeres a magashegyi levegőhöz képest. Az ősszel és az influenzajárványok idején jelentkező légúti megbetegedések, illetve a légúti allergiák kiváltó oka is szinte mindig a levegő minőségében (vírusok, baktériumok, gombaspórák, inhalatív allergének, dízelkorom stb.) keresendő. A tüdőbetegségek és a tüdőrák kockázata egyértelműen összefügg a 2,5 mikronnál kisebb részecskék okozta légszennyezéssel.

A kezeletlen légúti betegségek ugyanakkor a gyermekeknél igen súlyos következményekkel járhatnak. A nem megfelelően kezelt asztma lassú testi fejlődéshez és általános gyengeséghez vezethet. Emellett az elhanyagolt légúti megbetegedések elősegítik a krónikus tüdőbetegség kialakulását, amelyet meggyógyítani nem lehet, csak a lefolyása lassítható.

A súlyos problémák megoldásában a betegségek korai felismerése és a prevenció szükségességének tudatosítása mellett a megfelelő terápiás lehetőségek folyamatos keresése, egyre szélesebb körű megismertetése jelenthet előrelépést.

Jelentkezés: Törökbálinti Tüdőgyógyintézet
Telefon: 06-23-511-565

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top