Egészség

Itt a bizonyíték: a pénz remekül ösztönzi a leszokást a cigiről

Úgy tűnik, ha a zsebükre megy a játék, az emberek nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy leszokjanak a dohányzásról.

Ez derült ki a New England Journal of Medicene című lapban publikált kutatásából, amit a 444 szúrt ki. A kísérlet résztvevőinek véletlenszerűen ajánlottak fel leszokást ösztönző opciókat, amiben végül fizettek azoknak, akik sikeresen leszoktak a cigiről. A két legfigyelemreméltóbb eredmény akkor született, amikor

  • 800 dolláros jutalomban részesült az alany, ha sikerült lemondania a dohányzásról
  • illetve, amikor volt egy kis pénzügyi kockázat is a játékban – ha sikerült leszokni, 800 dollárt nyert a résztvevő, ha viszont nem, akkor 150 dollárt bukott.

Elvi síkon az utóbbi verzió nagyobb ösztönző erővel bír, mivel itt belejátszik a történetbe a büntetéstől való félelem. A gyakorlat is ezt mutatta, a probléma csak az volt, hogy ezt az opciót kevesebben választották, ezért összességében az első alternatíva győzött.

Én pedig csendben hozzáteszem: örül a szívem, hogy a tudomány is engem igazol. Egy korábbi cikkünkben megírtam már, én úgy szoktam le a cigiről, hogy egy éven át mindennap fejegyeztem a naplómba, mekkora összeget spóroltam meg a napi egy dobozra el nem költött pénzzel. Az anyagi könnyebbséget már egy hónap után megéreztem. Egy év alatt pedig sikerült annyi pénzt megspórolnom, amiből telt egy egyéves jógabérletre és egy 10 napos balatoni nyaralásra is. És akkor a rengeteg élettani előnyről még nem is beszéltem. Idén augusztusban már 3 éve lesz, hogy leszoktam. A leszokás pozitív következményeit taglaló lista szerint ez azt jelenti, hogy feleakkora esélyem van most arra, hogy szívrohamot kapjak, mint dohányos koromban volt.

Mai hír viszont, hogy bár tavaly jóval kevesebb cigaretta és szivarka fogyott idehaza, mint a korábbi években, a forgalomban tapasztalt visszaesés hátterében sajnos nem a tömeges leszokás áll, hanem a fogyasztói magatartás változása: dobozos cigaretta helyett inkább dohányt vesznek az emberek.

A KSH 2014-es adatai szerint a férfinépesség fele, a nők harmada nikotinfüggő az országban. Pedig Magyarország még mindig világelső a tüdőrák okozta halálozásban.

Ezt teszi a tüdővel 60 szál cigi:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top