Egészség

Minden korábbi vírusfertőzést kimutat egy olcsó módszer

Amikor a szervezetünket megtámadja egy vírus, az adott fertőzést "rögzíti" a testünk, hogy a későbbiekben felismerje a betolakodót. Egy most kifejlesztett módszer segítségével megismerhetjük az összes olyan kórokozót, amellyel valaha dolgunk volt. Ennek köszönhetően alaposabban megismerhetjük az egészségünket fenyegető vírusok működését.

A Gizmodo értesülései szerint a Harvard kutatói által kifejlesztett VirScan mindössze 25 dollárba kerül, és mintegy 206 vírus ezerféle variánsát képes érzékelni. A módszer megértéséhez nem árt tisztában lenni az immunrendszer működésével: amikor szervezetünk vírusfertőzést érzékel, antitesteket állít elő. Ezek különleges fehérjék, amelyek képesek a vírusokhoz kapcsolódni és így hatástalanítani azokat. A gyógyulást követően az antitestek kis mennyiségben, de továbbra is a vérünkben keringenek, hogy egy esetleges későbbi fertőzést idejében meg tudjanak akadályozni.
A jelenleg is forgalmazott gyorstesztek – amelyeket például HIV vagy hepatitisz C észlelésére használnak – ezt használják ki, vagyis a fertőzés jelenlétére reagáló antitestek fehérjéivel lépnek reakcióba. A VirScan ezzel szemben nem egy-egy specifikus proteint érzékel, hanem csaknem az eddig ismert összes fertőző vírus antitestjeit.

Antitestek létrehozása mikroszkóp alatt
Antitestek létrehozása mikroszkóp alatt

A harvardi kutatócsoportnak ehhez arra volt szüksége, hogy egy vírusok adatait tartalmazó génbankból kinyerjék a kórokozók DNS-mintáit, amelyeket a szervezetben a fertőző vírusok elpusztításával “foglalkozó”, úgynevezett bakteriofág sejtekbe ültettek be. Így ezek a sejtek magukhoz kapcsolták az adott fertőzés elhárítására létrejött antitesteket. A kutatóknak ezek után már csak annyit kellett tenniük, hogy kinyerték ezeket a módosított bakteriofágokat a vérből, és megnézték, hogy melyik DNS-mintára reagált a szervezet, vagyis, melyik vírus genetikai anyagával találkozott már korábban az immunrendszer.

A csapat eddig 569 páciensen tesztelte a módszert, és azt találták, hogy egy átlagos ember szervezetében körülbelül 10 vírusfertőzés elleni antitest található.

“A vizsgálathoz csupán a páciens egyetlen csepp vérére van szükség” – magyarázta a New Scientistnek adott nyilatkozatában Stephen Elledge, a Harvard egyik kutatója. “A vizsgálat segítségével az orvosok könnyebben azonosíthatják majd a rejtett fertőzéseket. A hepatitisz-C vírus például sok ember szervezetében jelen van, anélkül, hogy tudnának róla. Ráadásul a módszer segítségével alaposabban megismerhetjük a fertőzések működésének közös vonásait, ennek köszönhetően pedig hatékonyabb terápiás módszerek jöhetnek létre a jövőben.”

 További cikkek a vírusfertőzésekről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top