Egészség

Nincs bajom, mégsem jön a baba – a pszichés meddőségről őszintén

Ha a pároddal már minden orvosi kivizsgálást végigjártatok, de még nem derült ki, miért nem jön a baba, akkor lehet, hogy egyszerűen rossz helyen keresgéltek. Az egészségünkre a lelkiállapotunk, a pszichénk is hatással van, éppen ezért ezt is gyógyítani kell, ha tüneteket okoz. A FoglaljOrvost.hu megkérdezte Balogh Kornélia pszichológust, mit kell tudni a pszichés meddőségről!
Általában pszichológiai terápiára akkor kerül a sor, amikor kiderül, hogy a pár egyik tagjának sincs orvosi szempontból problémája. Ilyenkor beszélünk pszichés meddőségről, amelynek megszüntetéséhez pszichológus szakember segítségére van szükség.
 

Lappangó párkapcsolati problémák

A pszichés meddőség két nagy problémakörre vezethető vissza. Egyrészt magába foglalja az olyan fel nem dolgozott, sokszor nem is tudatos párkapcsolati problémákat, amelyek megakadályozzák a teherbeesést. “Ilyen például, hogy eltérő párkapcsolati minta él a párok fejében, vagy, hogy azoktól, akik között felnőttek (azaz a származási családjuktól), rossz példát láttak, így nem hisznek igazán a harmonikus családi életben” – árulta el nekünk Balogh Kornélia, a Pszichofészek  vezetője.

A párkapcsolati életre és a teherbe esésre természetesen az is hatással van, ha túlzottan stresszes életmódot folytatnak a párok. “Nemegyszer volt már az a probléma, hogy a leendő kismama a munkahelyi stressz miatt nem tudott teherbe esni. Közép- vagy felső vezetőként szinte állandóan készenlétben kell állni, és ezt a faja stresszt “nem szereti a baba”, mivel ilyenkor az anyuka nem tud csak rá figyelni, lelkiekben felkészülni az életében bekövetkező változásokra.”

A másik nagy problémakörbe az egyéni problémák tartoznak.

Ilyen az, hogy milyen fantáziaképek, misztikumok élnek a nők fejében a nőiességgel, az anyasággal, annak a feladataival, megélésével kapcsolatban.

Erre torzító hatással lehet valamilyen traumatikus, sokszor gyerekkori élmény, ugyanakkor gyakran maga a média is rossz képet közvetít a témakörről. “Sokszor azt látni, hogy misztikus dolognak állítják be a terhességet és a szülést, nem természetes módon beszélnek róla, így sokan félnek a szüléstől magától – mesélte tapasztalatait a pszichológusnő. – Ez amúgy a statisztikán is látszódik: Magyarországon indokolatlanul magas a császározások száma, pedig ez igazából nagyobb veszélyekkel járhat, mint a természetes szülés. Terápia során ezeket a belső fékeket és félelmeket igyekszünk felszínre hozni és megtörni.”

Ha éveken át hiába próbálkoznak a párok, úgy dönthetnek, megpróbálják a lombikbébi programot. Vannak, akiknek ez tényleg segít, de Balogh Kornélia tapasztalatai szerint néha a segítség is árthat. “Sajnos sokan azért keresnek fel minket, mert részt vesznek a lombik programban, és nem bírják az azzal járó lelki problémákat. Ilyenkor ezt a stresszt igyekszünk feloldani.”

Személyre szabott megoldás kell

Ezeket a problémákat nem lehet egy csettintéssel megszüntetni, átbeszélésre, pszichológus segítségére van szükség, és egy hosszabb, elkötelezett folyamat részeként változtathatóak meg. A pszichés meddőséggel szemben szerintem nincs egyetlen univerzális terápiás mód. Az, hogy milyen módszert, például beszélgetéses üléseket vagy relaxációt, esetleg művészetterápiát használok, attól függ, hogy ki vagy kik ülnek velem szemben. Igyekszem mindenkinek a lehető legjobb megoldást megtalálni” – árulta el a pszichológus.

 Olvass még a meddőségről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top