Egészség

Ápolási tanácsok Alzheimer-kórban szenvedők családtagjainak

Türelem és megértés kell egy Alzheimer-kórban szenvedő beteghez. Az, akit egykor szerettünk nyílt eszéért, jókedvéért, lassanként egyre feledékenyebbé, szórakozottabbá, kiszolgáltatottabbá válik, lehangolt és ingerlékeny lesz. Gyógyszerekkel és modern terápiákkal ez a hanyatlás lassítható, de idővel valószínűleg egyre több törődést kell majd adnunk ahhoz, hogy élhetővé tegyük családtagunk mindennapjait.

Ha ismerjük a betegség lefolyását, könnyebben hordozzuk majd azt a terhet is, amit családtagunk ápolása ránk ró. Egyénenként változó, hogy milyen ütemben halad előre a kór: van, akinél néhány év alatt gyors hanyatlás következik be, másoknál 20 évig húzódik a folyamat. Mindezt persze nagymértékben befolyásolja az is, hogy időben diagnosztizálták-e a betegséget, és megkapta-e a beteg a legjobb, modern terápiákat. Az mindenesetre bizonyos, hogy előbb-utóbb a mi segítségünk elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy beteg családtagunk élete komfortos és élhető maradjon. De mivel támogathatjuk őt a mindennapokban?

Ápolási tanácsok Alzheimer-kórban szenvedők családtagjainak

Gyógyszerek és kezelések

Mivel az Alzheimer-kórban szenvedő beteg feledékeny, könnyen előfordulhat, hogy nem veszi be a gyógyszereit, vagy elfeledkezik egy éppen aktuális orvosi vizsgálatról, kezelésről. Sok alzheimeres beteg halálához éppen az vezet, hogy a fenti okok miatt rendszertelenné válik egyes létfontosságú gyógyszerek adagolása – például kimarad a vérnyomáscsökkentő, az inzulin vagy szívgyógyszer. Segítő családtagként ezért nagyon fontos, hogy ne arra hagyatkozzunk, hogy mit mond a beteg a gyógyszerekről – bevette-e vagy sem –, hanem ezt a dolgot mi magunk vegyük kézbe. Zárjuk el a gyógyszereket a betegtől, és minden egyes alkalommal mi adjuk be neki. Érvényes ez az Alzheimer kezelésére előírt okosgyógyszerekre és terápiákra is, hiszen ezek segítenek neki abban, hogy hosszabb ideig tudja megőrizni függetlenségét, elláthassa mindennapi teendőit.

Rendezett életritmus fenntartása

Az Alzheimerben szenvedők sokszor nyugtalanok, zaklatottak, és szoronganak attól, hogy nem tudják a szokásaik szerint élni mindennapjaikat. Segítsünk neki ebben is: készítsük el a megszokott időpontra a reggeli újságját, kapcsoljuk be a tévét, kísérjük el sétára aszerint, ahogy ő tette, amíg egészséges volt. Ugyanakkor előfordulhat, hogy bizonyos szokásokat a beteg érdekében meg kell változtatni, még akkor is, ha ahhoz makacsul ragaszkodik. Például csökkentsük a koffeinbevitelt, hogy minél kevésbé legyen nyugtalan. Különösen érvényes ez estefelé, amikor sok alzheimeres beteg nyugtalanná válik. Ilyenkor világítsuk meg jól a lakást, foglaljuk le beszélgetéssel, vagy tereljük el a figyelmét valamelyik kedves elfoglaltságával.

Legyünk az emlékezete!

Idővel egyre romlik az Alzheimer-kórban szenvedők memóriája, ami nagyon frusztráló számukra. Legyünk ezért helyette az emlékezete, és hagyjuk, hogy ránk támaszkodjon ilyen helyzetekben. Ha tudja a beteg, hogy van valaki, aki segít neki az emlékek felelevenítésében, az csökkenti a szorongásait. Ezen kívül úgy is segíthetünk, hogy kitesszük például a családtagok képét a falra, és mellé írjuk a nevüket, vagy másféle emlékeztetőket hagyunk a betegnek, amibe kapaszkodhat.

Ápolási tanácsok Alzheimer-kórban szenvedők családtagjainak

A beteg és a gyerekek

Sokszor nyugtalanságot kelt a gyerekek jelenléte a betegben – nem ismeri fel őket, zajosságuk, nyüzsgésük feszültséget kelt benne. Magyarázzuk meg a gyerekeinknek, hogy hogyan kell viselkedni a beteggel. A legtöbb gyermekben ösztönösen működik a tapintat és együttérzés, és ha felkészítjük őket arra, hogy miként viszonyuljanak beteg családtagjukhoz, akkor sok örömet, felszabadult pillanatot tudnak egymásnak szerezni.

Papírmunka és fontos döntések

Ha kiderül egy családtagunkról, hogy Alzheimerben szenved, mielőbb gondoskodni kell arról, hogy még cselekvőképes állapotában elvégezzen néhány fontos teendőt. Ki kell jelölnie valakit, aki helyette majd meg tudja hozni a különféle egészségügyi és pénzügyi döntéseket, amikor ő már erre nem lesz alkalmas.

Magunkat is karban kell tartani

Egy alzheimeres beteg ápolása nagyon nehéz faladat: két ember életét kell gyakorlatilag élnünk. Nagyon fontos ezért, hogy időnként tartsunk pihenőt, szakadjunk ki a mindennapok ritmusából: találkozzunk barátokkal, menjünk el a párunkkal kirándulni, vacsorázni. Fontos, hogy ne hagyjuk leépülni az emberi kapcsolatainkat, hiszen időről időre nekünk is szükségünk lesz támaszra, vigasztalásra. Előre haladott állapotú beteg mellé fogadjunk ápolót, de egy ilyen betegek ellátására szakosodott intézmény is megfelelő megoldás lehet.

 

Cikkek az Alzheimer-kórról az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top