Egészség

Amit tudnod kell a makuladegenerációról

Az időskori makuladegeneráció a 65 év feletti korosztályból minden harmadik embert érint, a fejlett társadalmakban pedig ezt a problémát tartják a vaksághoz vezető leggyakoribb oknak. Mivel a betegség ma még nem visszafordítható, időben fel kell ismerni, hogy a látás romlását lassíthassák.

Szemfenéki meszesedésnek is nevezik az időskori látásromlás egyik fő kiváltó okát, a makuladegenerációt, de ez elnevezés nem a legtalálóbb, mert a látásgyengülést ebben az esetben nem az szemben található erek meszesedése idézi elő, hanem az úgynevezett sárgafolt – a makula – sorvadása. Ezen a ponton képződik le a külvilágban észlelt tárgyak képe, és az agy felé innen továbbítja tovább a látóideg ezt a képet. A sárgafolt abban is szerepet játszik, hogy felismerjük a finom részleteket, az arcokat, de az olvasáshoz is elengedhetetlen a makula jó működése. Nem véletlen, hogy azoknak, akik makuladegenerációban szenvednek éppen az olvasással van problémájuk, és nem látják élesen azokat a tárgyakat, amikre közvetlenül ránéznek, és csak a periférikus látásukkal észlelik ezeket jól.

Amit tudnod kell a makuladegenerációról

Igen gyakori, hogy csak az egyik szemben alakul ki a betegség: ilyenkor ezt a problémát a másik, egészséges szem sokáig korrigálni tudja, ezért gyakran csak későn veszi észre a beteg, hogy baj van a látásával. Pedig ha időben felfedezik a tüneteket, ez a sokszor vaksághoz vezető folyamat jelentősen lassítható lenne, helyes életmóddal pedig nagy mértékben csökkenthető a kialakulás kockázata is.

Lassítható a folyamat

A legfőbb probléma a makula degenerációval az, hogy nem gyógyítható, csupán a tünetek mérsékelhetők és a szemromlás üteme lassítható. Éppen az a korosztály veszélyeztettet, amely már természetesnek veszi a látása hanyatlását, ezért sem orvoshoz nem fordul, sem a családtagokat nem terheli ezekkel a problémáival. Ezért az idősebbek környezetében élők fontos felelőssége, hogy felismerjék a tüneteket, és mielőbb orvoshoz forduljanak a beteggel, hogy a legrövidebb időn belül elkezdhessék a szükséges kezelést.

Ezek a panaszok

A makula degenerációtól szenvedők jellegzetes panaszai vannak: “éppen azt nem látom, amire nézek”, “a régi szemüvegemmel már nem látok élesen”, “nagyítót kell használnom, ha olvasni akarok”. A makula degenerációnak két formája van, a száraz és a nedves típusú elváltozás. Az száraz formánál a beteg lassú, folyamatos látásromlást észlel, és jellemzően az ő panaszai azok, amiket az imént felsoroltunk. A nedves makulaesetébe az sárgafoltnál az ideghártya síkja alatti érhártyából kóros érnövekedés indul meg, és áttörve a két réteg közti finom hártyát, az erek betörnek az ideghártyába (retina). A folyamat elején még csak egyszerűen “elfedik” ezt a területet, később azonban az erekből folyadék kiáramlás, vérzés indul meg, majd ez a terület elhegesedik, a központi látás teljes elvesztését okozva. A betegség kezdetén a panaszok hasonlóak a száraz formánál leírtaknál, a bevérzés megindulását azonban hirtelen bekövetkező és nagyfokú látásromlásként éli meg a beteg.

Ilyen panaszoknál feltétlenül ébredjen fel bennünk a gyanú, hogy makula degenerációról van szó, és mindenképpen vigyük el a beteget szemorvoshoz egy alapos kivizsgálásra. Helyesebb azonban, ha 60 éve felett rendszeresen ellenőrizzük és ellenőriztetjük magával a beteggel is a látását egy igen egyszerű, de hatékony teszttel. (40 éves kor felett egyébként mindenkinek javasolt időről időre elvégezni ezt a tesztet, különösen azoknak, akik családjában előfordult már makula degeneráció, vagy dohányoznak, állandó, erős napfényben dolgoznak vagy egyoldalú, vitaminszegény étrenden élnek.)

Az Amsler teszt

Nézd ezt a rácsot szemmagasságban, 30-40 cm-es távolságból.
Szemüvegesek viseljék a teszt közben a szemüveget!
Takard le az egyik szemed, és nézz az ábra közepén lévő pontra. Figyeld meg, hogy látsz-e rendhagyó formákat, hullámokat, görbe vonalakat, hiányzó négyzeteket.
Ismételd meg a kísérletet a másik szemeddel is.

A teszt során a négyzetrácsnak mind a négy sarkát látnod kell. Probléma akkor van, ha a rácsszerkezetet nem látod egységesnek, görbe vonalakat észlelsz, vagy hiányoznak egyes részek. Például így:

Ha ezt látod, feltétlenül fordulj szemészhez, mert a rács normálistól való bármilyen eltérése kialakuló AMD-re utalhat. Azonban az Amsler-rács már csak az előrehaladott makula degenerációt tudja kimutatni – így ha nem is látsz jelentős elváltozást a rácsban, akkor is keress föl szemész szakorvost, amennyiben elmúltál ötvenéves, és érvényes rád a betegség rizikófaktorainak bármelyike!

Az Amsler tesztet akár ki is nyomtathatjuk és odaadhatjuk idősebb rokonunknak, hogy heti rendszerességgel ellenőrizze le a látását, de időről-időre mi magunk is győződjünk meg róla, hogy használja a tesztet és a látása megfelelő.

Amit tudnod kell a makuladegenerációról

Megelőzés

A makula degenerációra több gyógyító eljárás is létezik, de bevált, biztosan működő módszert a végleges gyógyításra még nem találtak. Az első lépés, amit a makula degeneráció ellen tehetsz, hogy felhagysz azzal az életmóddal, ami a betegség kialakulását elősegíti. Így abba kell hagyni a dohányzást, a szem túlzott napfénynek való kitettségét mérsékelni kell, és vitaminban gazdag étrendre kell áttérni. A betegség további kezeléséről a szakorvossal közösen kell dönteni. Szóba jöhet lézeres kezelés, különféle injekciók, látásjavító műtétek, és felírhat az orvos gyógykészítményeket és látásjavító eszközöket: speciális nagyítókat, csiszolt olvasólécet is.

 

Még több szemegészség az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top