Egészség

Hamarosan új májat nyomtathatunk magunknak

A kinyomtatott emberi szerveké a jövő! 40 napot élt a 3D nyomtatású máj.

“Úgy működött, akárcsak az eredeti” – nyilatkozták az Organovo nevű biotechnológiai vállalkozás szakemberei a 3D nyomtató segítségével előállított minimájról. A “nyomtatott”, mesterségesen létrehozott szerv 40 napot élt a laboratóriumban, ezzel pedig rekordot állított fel – számolt be közleményében a kutatócsoport. A cégnek ugyanis a korábbi, milliméternyi nagyságú mája mindössze 5 napig volt működőképes. Az előállítás jó úton halad, de még további fejlesztésekre van szükség, hogy legalább a transzplantációhoz szükséges, 300-500 napot megközelítse a nyomtatással előállított szerv.

A kutatók a természetes sejtek (a máj működéséért felelős hepatociták, valamint a máj szöveti felépítését adó endothelsejtek) “keverékét” használják fel a nyomtatással előállított szervhez. A 3D nyomtatási eljárással – a máj mellett – hamarosan már vesét, szívet vagy bármilyen más belső szervet is elő lehet állítani.

Egyébként a szervnyomtatási projekt vezetője a magyar származású Forgács Gábor, a Missouri Egyetem tanára, az Organovo nevű biotechnológiai vállalkozás egyik alapítója.

Világszerte amúgy 120 ezernél többen várakoznak szervátültetésre, ha beindul a szervnyomtatás, akkor pedig vége a hosszú várólistáknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top