Egészség

Ilyen lesz a gipsz a jövőben

Nyomtatóval készül, és szinte már csinos.

A csonttörés ma még óhatatlanul együtt jár azzal, hogy a legjobb esetben is hosszú hetekig kell kényelmetlen, csúnya és ormótlan gipszet hordanunk, a jövőben azonban ez másképp lehet.

Egy fiatal, új-zélandi tervező, Jake Evill a saját kéztörése idején szerzett negatív tapasztalataiból kiindulva alkotta meg a Cortexet. A gipszet helyettesítő váz a törött testrészről készült röntgen- és külső felvételek alapján, 3D nyomtatóval készül. Az eszköz könnyű, kényelmes, mosható, jól szellőzik, és még esztétikus is. Ráadásul újrahasznosítható anyagból készül, így nem keletkezik utána környezetszennyező hulladék.

Ilyenek lesznek a gipszek a jövőben

A Cortexnek még csak a prototípusa készült el, a tervező további fejlesztéseken dolgozik: szeretne finomítani az anyag összetételén és azon a szoftveren is, mely a szkennelést végzi, illetve felgyorsítani az eszköz nyomtatásának – egyelőre többórás – folyamatát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top