Egészség

Parazita féreg fokozhatja a nők termékenységét

Az orvosok már sok mindent kipróbáltak, hogy elősegítsék a teherbe esést – most egy parazita féreg adhat új reményt a babára vágyó nőknek.

Meglepő eredményre jutottak egy, a Science magazinban megjelent tanulmány szerzői: 986 bolíviai bennszülött nő bevonásával végzett vizsgálatukban azt találták, hogy az Ascaris lumbricoides nevű orsóféreggel való fertőzöttség két plusz gyermekkel járt minden fertőzött nő esetében. A tsimane törzs nőinek átlagosan kilenc gyerekük van, és a populáció kb. 70 százaléka fertőzött.

Egy parazita féreg fokozhatja a nők termékenységét

A kutatók magyarázata szerint a féreg olyan változásokat indukál az immunrendszerben, aminek következtében könnyebbé válik a teherbe esés. A paraziták általában “önvédelemből” igyekeznek elnyomni az immunrendszer működését, hatásuk miatt rosszabb hatékonyságúak például a védőoltások, viszont az allergiás reakciók is kevésbé hevesek. A teherbe esésre tett jótékony hatást azonban eddig csak ennél a fajnál figyelték meg.

A szakértők úgy vélik, “ez az információ új távlatokat nyithat a termékenységet fokozó gyógyszerek terén”, de senkinek sem ajánlják, hogy szaladjon megfertőzni magát a féreggel, mert a hatás még további vizsgálatok tárgyát képezi, valamint a féregfertőzöttségnek az egészségre hátrányos hatásai is bőven vannak.

További cikkek a teherbe esés elősegítéséről az NLCafén:

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top