nlc.hu
Egészség
Nincs aneszteziológus a Szent Imre Kórházban?

Nincs aneszteziológus a Szent Imre Kórházban?

Az ott dolgozó altatóorvosok háromnegyede felmondott, mert úgy gondolták, hogy nem tudják biztonságosan végezni a munkájukat. Sok orvos külföldre ment, a Szent Imrében egyre csúsznak műtétek – írja az Index –, pedig ez az a kórház, amiről eddig nem nagyon lehetett rosszat hallani.

Nyolc aneszteziológusból hatan felmondtak a Budapest-kelenföldi Szent Imre kórházban – írta az Index. Nélkülük szinte megbénul a kórház, mert a műtéteknél ők végzik az altatást, a fájdalomcsillapítást és az érzéstelenítést, sőt a sürgősségi ellátásban is fontos szerepük van. A szakembereket nem tudják egyik pillanatról a másikra pótolni, ezért a betervezett műtéteket is el kell halasztani.

Külföldön négyszer annyit keresnek

Nem egyszerű hat altatóorvost találni, mert a legtöbben már külföldön dolgoznak, az itteni fizetésük négyszereséért. Egész Európában hiány van aneszteziológusokból, nemcsak Magyarországon. Egy másik kórházban dolgozó szakorvos azt mondta az Indexnek, hogy bár hívták ügyelni a Szent Imrébe, de nem vállalta, mert az egyszerre felmondott hat kolléga valami rosszat sejtet a háttérben. Az Index szerint a csoportos felmondás összefüggésben lehet a néhány hete távozott Fejér Csabával, aki állítólag a kórház vezetésének nyomására ment el, nem önszántából. Egy kórházi dolgozó szerint az állhat a felmondások hátterében, hogy eddig is fele annyian voltak az altatóorvosok, mint szükséges lett volna, vagyis dupla munkát végeztek.

Nincs aneszteziológus a Szent Imrében?

Az aneszteziológusok között az a pletyka terjed Budapesten, hogy olyan ember is végzett altatást, akinek még nincs szakvizsgája sem. Mások szerint ilyesmit a kórház vezetése nem merne megkockáztatni, mert ez bűncselekmény. Tavaly egyébként a szülészek között voltak tömeges felmondások a Szent Imre Kórházban.

A kórház válasza

A Szent Imre kórház cáfolja a cikkben megjelenteket, pontokba szedve válaszoltak:

  • Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályt vezető főorvos 2015. november 1-én távozott kikérés alapján, áthelyezéssel. Erre a pozícióra pályázatot írtunk ki, amelynek beadási határideje december 11-én jár le. Terveink szerint 2016. január 1-től már új osztályvezető főorvos irányítja a munkát az osztályon. Az osztályt az átmeneti időszakban megbízott osztályvezető irányítja.
  • Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon 20 orvos státusz van, az osztályról november hónapban hat orvos távozott, ketten áthelyezéssel, négyen felmondással. Jelenleg 15 szakorvos végzi el a szükséges feladatokat, beleértve az ügyeleti időszakban történő munkavégzést is.Az aneszteziológus szakorvosok jövedelme egyébként jellemző módon magasabb a kórházi orvosok átlagjövedelménél. Kórházunkban az elmúlt három évben kétszer volt béremelés, legutóbb idén ősszel, amikor az osztály orvosainak havi átlagjövedelem bruttó 878.000 forintról 980.000 Ft-ra emelkedett.
  • A Szent Imre Kórházban november hónapban sem maradtak el műtétek, a várólisták átlagos hossza sem nőtt. A kórház várólistái egyébként fővárosi összehasonlításban a legrövidebbek közé tartoznak.

További cikkek az egészségügyről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top