Egészség

6 klassz dolog, amire használható a 3D nyomtató az egészségügyben

A 3D-s nyomtatóval rengeteg klassz dolgot készítettek már, és meghódította már az egészségügyet is. Íme néhány szuper cucc, amit azzal nyomtattak.

Egészen futurisztikusnak tűnhet, hogy egészséges szerveket állítsunk elő, mégis már többször megtörtént. Emberi szövetek, művégtagok mind-mind készíthetőek háromdimenziós nyomtatással.

Íme a legklasszabb dolgok, amikkel orvosok gyógyítanak

X klassz dolog, amire használható a 3D nyomtató az egészségügyben

Kezek gyermekeknek
Könnyű, könnyen testre szabható műkezeket kaptak kicsi páciensek, ráadásul azt is megválaszthatják, hogy milyen színű legyen a protézisük.

Új arcsebészeti eljárás
Cseréltek már állkapcsot és fogakat lábszárcsontból készített darabokkal, de olyan hosszú és fájdalmas volt a felépülési folyamat, hogy sokan inkább lemondtak róla. A 3D-s eljárásnak köszönhetően viszont egy évre rövidült a regeneráció, ép marad a lábszárcsont, és talán kevésbé gyötrelmes a gyógyulás.

Ereket is rendelhetsz
A 3D-s nyomtatáshoz nemcsak fémet vagy műanyagot használhatnak, orvosok kifejlesztettek egy olyan szöveti struktúrát, amivel vénákat reprodukálhatnak.

Arctranszplantációs technika
Súlyos arcdeformitásoknál csodákat művel a technika. CT segítségével tökéletesre pótolhatják a hiányzó részeket.

Egyedi szíveket készítenek
Szívfejlődési rendellenességek vagy egyéb súlyos szívbetegségek esetén már a test motorja is cserélhető. Olyan szívmodelleket készítettek, amelyek tökéletesen passzolnak, és nagyon jól funkcionálnak.

Légúti támogatást nyújthat
Az olyan kisbabák esetében, akiknél gyakran összeomlik a légzés, orvosok olyan eszközt nyomtattak, ami nyitva tartja a légútjaikat, ezzel a későbbi oxigénhiány és egyéb károsító hatás teljesen megelőzhető.

Elképesztő, hogy mire képes a technika a XXI. században! Reméljük, hogy ezek a lehetőségek hamarosan Magyarországon is elérhetőek lesznek.

Olvass tovább 3D-s nyomtató témában az NLCafén:

Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top