Rémisztő hírek érkeznek az egészségügyből

nlc | 2015. December 16.
Hetek óta tömeges felmondásoktól, tüntetésről, a betegellátáshoz szükséges feltételek folyamatos romlásáról szóló hírekkel van tele a média. Betegnek lenni persze sosem jó, de felmerül a kérdés, mire számítson az, aki mostanában kórházba kerül. Az elmúlt 2 hónap kórházbotrányaiból válogattunk.

“Olvasok híreket, tudom, hogy milyen állapotok vannak a közkórházakban. Mégis meglepődtem, hogy amikor a kisfiam kórházba került, még lázmérőből sem volt elég az osztályon, otthonról vittünk be. Nem tudom, meddig tarthat ez még így, az orvosok és a nővérek kimerültek. Lassan nem merek bemenni egy kórházba” – mondta el egy döbbent anyuka az NLCafénak.

Az orvosok gyógyítás helyett ingatlanügynöknek állnak

Emelkedik a pályaelhagyó orvosok száma Magyarországon – derült ki a Magyar Tudományos Akadémia egyik tanulmányából. Sok orvos nem a betegellátásban dolgozik, hanem orvoslátogatónak, kutatónak áll, vagy egészen más pályát választ, például ingatlanügynöknek megy. A tanulmány egyik legérdekesebb eredménye az volt, hogy nagyjából ugyanolyan arányban hagyták el a pályát az orvosok belföldön is, mint amilyen arányban külföldre mentek.

Az itthoni helyzetet látva semmin sem lehet csodálkozni

Papíron a Szent Imre az ország legjobb kórháza, mostanában azonban a hírek rácáfolnak erre. Ősz óta tömegesen távoznak az ápolók és az orvosok a Szent Imréből, mert állítólag nincs pénz, és így nem tudják a munkájukat elvégezni. Hónapok óta küzdenek ápoló- és orvoshiánnyal, mert a távozók helyére nem jönnek új kollégák, ezért fordulhat elő, hogy olyanok dolgoznak a sürgősségin, akiknek nem ez a szakterületük. A Szent Imrében van olyan osztály, ahová a felmondott vezető lelkiismereti alapon jár vissza dolgozni, mert különben nem működne a betegellátás – írja mai cikkében az Index.

“Négy műtőnket elöntötte a víz, a kórház annyira elavult”

Igazán ráférne egy komoly felújítás a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központra is, ahol gyakran előfordul, hogy a régi, meghibásodott, elavult épületekben valamit javítani kell. A kórháznak önerőből nincs pénze a teljes felújításra, ezért csak a réseket tömik be, tüzet oltanak. A budapesti baleseti központokat nem újították fel, pedig itt rengeteg ember ellátása történik naponta, és fontos lenne, hogy ezek a kórházak, illetve osztályok jó állapotban legyenek. A négy központ közül egyedül csak a Honvéd Kórház esett át teljes felújításon eddig. Ez egy átlagos magyar közkórház helyzete, vannak ennél még szomorúbb képek is.

Rémisztő hírek érkeznek az egészségügyből

Hetek óta tömeges felmondásoktól, tüntetésről, a betegellátáshoz szükséges feltételek folyamatos romlásáról szóló hírekkel van tele a média. Betegnek lenni persze sosem jó, de felmerül a kérdés, mire számítson az, aki mostanában kórházba kerül. Az elmúlt 2 hónap kórházbotrányaiból válogattunk.

  A legtöbb ápoló már csak hivatástudatból dolgozik

Halálesetek is történnek

Nemrégiben halálesetnek kellett történnie ahhoz, hogy a pszichiátriai osztályok helyzetére elég reflektorfény vetüljön. A budapesti Merényi Kórház pszichiátriai központjában történt tragikus események ismételten felhívják a figyelmet arra, hogy a kórházi osztályon a körülmények nem felelnek meg a modern pszichiátriai ellátás minimumfeltételeinek, és felvetik a kórház fenntartójának felelősségét is, közölte a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke. Családtagjai tudta nélkül került át a Merényi Gusztáv kórház pszichiátriájára egy 86 éves férfi, aki gyógyszer-beállítási problémák miatt került kórházba. Egy órát töltött az új helyen, amikor egy 68 éves betegtársa végzett vele, miután nem vette be a gyógyszerét éjszakára. Pár nappal később ugyanebből a szobából, a zárt osztály második emeletéről ugrott ki egy beteg az ablakon, életveszélyes sérülést szerezve.

A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szerint meg kell vizsgálni, hogy az elmúlt években miért nem történtek meg azok a fejlesztések, amelyekkel megelőzhetők lennének a hasonló események. Ezeket a fejlesztéseket régóta követeli a pszichiátriai szakma is. Számos intézményben az épületek adottságai, állapota, a tárgyi feltételek még az elégséges szintű ellátáshoz sem elegendőek. A jelenlegi finanszírozási rendszerben a kórházak a működtetés minimális feltételeit sem képesek biztosítani, és önerőből nem tudják megoldani a fejlesztéseket. A pszichiátriai ellátás súlyos szakemberhiánnyal küzd, nincs elég szakorvos, és még súlyosabb a hiány a képzett ápolók körében.

Nincs jobb állapotban a János Kórház pszichiátriája sem

Szennyvíz, penész, mocsok: elképesztő állapotban van a Szent János Kórház pszichiátriája. Ennek ellenére ez a kórház lehet a főváros új szuperkórháza, ahhoz azonban még komoly változások kellenek. Újonnan ácsolt gerendák tartják a falat a Szent János Kórház pszichiátriai részlegén, a csövek repedeznek, penészfoltok terülnek el a falakon. Legalábbis ez derül ki a Népszabadság riportjából. Az orvosok szobáját lezárták, mert már használhatatlan volt. A férfivécében szennyvíz csöpög fentről, a plafon beázik, a kórtermekben hullik a vakolat a falakról. Egy beteg szerint a terápiás foglalkozásoknak helyet adó pincét többször elárasztotta  a szennyvíz.

Kázmér Tibor főigazgató azt mondta, hogy negyven éve nem volt átfogó felújítás, és a fenntartó segítsége nélkül nem is tudnak változtatni ezen. “A gondot saját erőnkből nem tudjuk megoldani, s ez alapvetően nem is a mi feladatunk lenne” – mondta a főigazgató. A János pszichiátriai körülményei nem egyediek, szinte minden eddig vizsgált helyen rettenetes állapotokat találtak – mondta el Székely László ombudsman. A kormány döntése értelmében lesz egy budai, központi szuperintézmény, ami akár a Szent János Kórház is lehet. Döntés egyelőre nem született, de valószínűnek látszik, hogy itt létesül Budapest új intézménye. Ha valóban így lesz, akkor a Jánosban legalább komoly felújítások kezdődnek majd, és megszűnhetnek az áldatlan állapotok.

Vidéken is bajok vannak

Rendszeresen megalázza a kollégákat egy főorvosnő, mégsem rúgják ki – a veszprémi kórházban kritikussá vált a helyzet. A Csolnoky Ferenc Kórházban már régóta áll a bál az egyik főorvosnő miatt, aki a kollégáival és a betegekkel egyaránt minősíthetetlen hangnemben beszél. Hiába minden, a vezetés nem akar megválni az orvosnőtől, pedig 16 orvos készül felmondani miatta. Évek óta áldatlan állapotok uralkodnak a kórházban, az intézmény vezetése azonban semmit nem tett eddig, hogy megoldja a konfliktusokat. A helyzet októberben tovább romlott, a belgyógyászat 16 orvosa ultimátumot adott Rácz Jenő főigazgatónak: ha nem küldi el a kiállhatatlan főorvosnőt, akkor felmond egyszerre szinte az egész osztály. Az orvosok szerint ugyanis Németh Ilona főorvosnő rendszeresen megalázza, megfélemlíti a kollégákat, lehetetlen vele együtt dolgozni. A kollektív felmondással a megyei kórház működésképtelenné válhat, ennek ellenére a főigazgató nem adott írásos választ az orvosainak eddig. Sőt az Indexnek azt mondta, hogy ő maga már le is zárta az ügyet, a főorvosnő marad.

Van olyan, aki szeretne dolgozni, mégsem alkalmazzák, pedig jó nővér

Nincs munkája Sándor Máriának, annak a nővérnek, aki elsőként húzott fekete ruhát, hogy tiltakozzon az egészségügyi dolgozók helyzete ellen és nyilatkozott is a sajtónak a munkáját érintő állapotokról.

Nemrégiben még meg is bírságolták, amit közmunkával egyenlít majd ki. A főnökei maradéktalanul elégedettek voltak nővéri munkájával, mégsem kap állást a szakmájában Sándor Mária. Sem a magánegészségügyben, sem a közegészségügyben nem akarják foglalkoztatni, holott a munkáját mindig jól végezte – mondta el az NLCafénak. Szerinte azért, mert félnek attól, hogy alkalmazzák, pedig szüksége lenne a pénzre, mert nagy bajban van fizetés nélkül. Nagyon szereti a munkáját, de most már azon gondolkodik, hogy a szakmáján kívül keres valamilyen állást – mesélte Mária. Nem ő lenne az első nővér, aki elhagyja a szakmáját, és vélhetően az utolsó sem.

 Még több az egészségügyről: 

Exit mobile version