Egészség

Az okostelefon segít ledolgozni az ünnepek alatt felszedett extra kilókat

Még csak pár napja írunk 2016-ot, ezért valószínűleg még sokan ragaszkodnak az újévi fogadalmakhoz, főleg ha az edzésről, egészségről, diétáról szól. Jó hír, hogy az okostelefonjaink ezen a téren is a segítségünkre lehetnek. Lássuk, milyen alkalmazásokkal érdemes megbarátkozni a siker – és a jó kondi – érdekében.

Bár hasonló alkalmazásokból elég bő a kínálat, az alábbiakat azért választottuk, mert javarészt ingyenesek, könnyen kezelhetőek és igen hatékonyak. Kezdjük a sort mindjárt két magyar fejlesztéssel.

Online Trainer

Az Online Trainer használatához még okostelefonra sincs feltétlenül szükség – bár jó, ha van – ellenben a többi edzést segítő alkalmazással szemben hatalmas előnye, hogy profi szakmai stáb áll a háttérben, akik egy-egy adott problémára – mint a fájó gerinc, hasogató térdek, vagy épp a nem kívánatos zsírpárnák – külön-külön megközelítést javasolnak.

Ez a megoldás egyszerre segít az edzésben, a kalóriák nyilvántartásában, de személyre szóló táplálkozási és edzéstervet is kaphatunk, ráadásul az övék az első olyan okostelefonos alkalmazás, amely magyar nyelven érhető el.

Az okostelefon helyettesíthet személyi edzőt, futópartnert, motivációs coach-ot is (Fotó: Tumblr)
Az okostelefon helyettesíthet személyi edzőt, futópartnert, motivációs coachot is – Fotó: Tumblr

Futótárs

Bár a futáshoz kapcsolódó alkalmazásból is van egy pár – a legnépszerűbbek a Runkeeper és a Nike+ Running – a Futótárs szintén magyar nyelven érhető el, emellett különböző sportágak művelésére is alkalmas. Az app rögzíti az edzéseredményeket, így utólag visszakövethető, hogy pontosan mikor és mennyit edzettünk, képes kalóriát számolni, edzésterveket ajánl felkészültségi szintünknek megfelelően, emellett pedig számon tarthatjuk, hogy összesen hány kilométert vagy kört tettünk meg, és milyen időeredményeket értünk el.

MyFitnessPal

Aki a kalóriák számontartására esküszik, annak a MyFitnessPalt érdemes választania. Ennek oka, hogy az övék az egyik legnagyobb adatbázis, amely a különböző élelmiszerek kalóriatartalmát listázza. Ráadásul ez a lista egyre csak növekszik, mert a felhasználók tovább bővíthetik az adattárat – sőt még vonalkód-leolvasó funkciót is tartalmaz, amellyel csak simán lepittyentjük a vacsora összetevőit, és már rögzítettük is a kalóriabevitelt.  

A MyFitnessPal arra is alkalmas, hogy bizonyos tápanyagok bevitelét – fehérjék, szénhidrátok, zsírok – nyomon kövesse, a fejlődés követésére pedig akár naponta tölthetünk fel magunkról fotókat, az edzés végére így elég látványos lesz majd a fejlődésünk.

Pedometer++

Bár a neve picit félrevezető, a Pedometer++ valójában egy lépésszámláló alkalmazás. Több személyi edző is azt ajánlja, hogy aki egészségesen szeretne élni, annak napi tízezer lépést kell megtennie. A Pedometer++ pedig éppen erre alkalmas, emellett a felhasználók azt is beállíthatják, hogy mik a napi céljaik, az alkalmazás pedig figyelmeztet majd, amikor az adott értéket elérték vagy meghaladták. Apró érdekesség, de az alkalmazás folyamatosan mutatja azt is, hogy a telepítés óta hányat léptünk, ez néhány hónap vagy év távlatából már elég látványos lehet. Sajnos, ez az alkalmazás csak iOS-t futtató eszközökre érhető el, de az androidosoknak sem kell szomorkodni, a Google Fit ugyanis hasonló funkciókkal bír.

Fitness Buddy

A megfelelő edzés záloga, ha szakemberhez fordulunk. Igen ám, de egy személyi edző drága mulatság, arról nem beszélve, hogy napi alapon személyi edzőhöz járni szinte csak a celebek kiváltsága. A Fitness Buddy azonban egy ingyenesen letölthető alkalmazás formájában ugyanezt teszi lehetővé. Az alkalmazás valójában egy hatalmas adatbázis, amelyből a számunkra megfelelő edzéstervet kiválaszthatjuk. Az ingyenes verzióban több mint 300, a fizetősben több mint 1700 különböző edzéstervből válogathatunk. Ezek között szerepel olyan, ami egy-egy izomcsoport fejlesztését teszi lehetővé, de több mint 85 teljes testre kiterjedő, komplex edzéstervből is válogathatunk. A gyakorlatok megfelelő elvégzéséről videós segítség gondoskodik.

Habitica

A legtöbben ott törnek bele az újévi fogadalomba vagy az edzéstervbe, hogy szükséges rosszként fogják fel azt, ha az edzőterembe kell menni. Ezen segít a Habitica, amely segít megszokássá formálni, a napi rutin részévé tenni az edzést. Valójában ez nem egy fitnesz-applikáció, hanem egy olyan eszköz, amely segít rajta maradnunk a célunk felé vezető úton. A Habitica felhasználói meghatározhatják, hogy milyen célt akarnak elérni, a program pedig játékos formában gondoskodik róla, hogy megtegyék, ami ehhez szükséges – cserébe jópofa jutalmakat kapnak. Szintén ingyenesen letölthető és hatalmas segítség lehet azok számára, akik egy-két hét edzés után már bűnös gondolatokkal pislognak a hűtőszekrényben kacérkodó finomságok irányába.

További cikkek edzésről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top