nlc.hu
Egészség
Ezért ébredsz föl az éjszaka közepén

Ezért ébredsz föl az éjszaka közepén

Hullafáradtan dőlsz be az ágyba, egy kiadós alvásra számítasz, de valamiért mindig felkelsz az éjszaka közepén. Tudd meg, mi lehet a kellemetlen jelenség oka!

Akinek alvási rendellenességei vannak, annak nem kell magyarázni az ezzel járó kellemetlenségeket. A legrosszabb, mikor tudjuk, hogy korán reggel kell kelnünk, ennek ellenére úgy négy óra alvás után, kora hajnalban kipattan a szemünk, és egy órát vergődünk kínok között: “hogy fogok így reggel felkelni?!”

Ezért ébredsz föl az éjszaka közepén

A jelenség oka meglepőbb, mint gondolnánk, és az evolúcióban keresendő. Alvástörténeti kutatások bizonyítják, hogy régen az emberi szervezet a szegmentált, szakaszos alvásra volt beállva: körülbelül kétszer négy órát aludtak őseink, egyórás megszakítással. Hogy mire lehetett ez jó? Az őskorban talán a tűz őrzése miatt keltek föl, és a biológia óra ehhez igazodhatott. A szokást egészen az ipari forradalomig őrizték az emberek, és az ébren töltött 1-2 órában imádkoztak, olvastak, teáztak. Ebben a szakaszban az agy prolaktin nevű hormont termelt, ami nyugtató, relaxáló hatású volt.

A pszichológusok és agykutatók egybehangzó véleménye szerint, tehát ha felkelünk az éjszaka közepén, ne ijedjünk meg, természetes reakciót élünk át. A lényeg, hogy próbáljunk meg nem idegeskedni és aggódni, mi lesz reggel, hanem nyugodtan vegyünk elő egy könyvet, hallgassunk megnyugtató zenét, vagy igyunk egy finom teát. Így akár még a javunkra is válhat az éjjeli ébrenlét.

Forrás: Higher Perspectives

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top