Egészség

Zika-vírus: egyetlen ellenszer, ha nem szülnek

Továbbra sem tudják megállítani a Zika-vírus terjedését: Amerika után Európát is elérte az egyiptomi csípőszúnyog terjesztette vírus, amelynek legnagyobb áldozatai a magzatok.
Matheus és Marcelina két hónapos kisfiukkal, Pietróval. A kisfiú az egyik áldozata az egyiptomi szúnyog által terjesztett Zika-vírusnak. A fertőzést elsősorban szúnyogok terjesztik, illetve az anya is átadhatja a magzatnak. A vírus a terhesség bármely szakaszában vetélést, halvaszülést és kisfejűséget okoz. Az élve született babák életkilátásai szörnyűek.

 

Egy brazil édesanya öt hónapos kisfiát tartja a karjaiban, aki mikrokefáliában, vagyis kóros kisfejűségben szenved. Az elmúlt 4 hónapban a hatóságok több mint 4000 olyan esetet regisztráltak, ahol a mikrokefália a Zika-vírus számlájára írható. A babák abnormálisan kis fejjel és számtalan további születési rendellenességgel jönnek a világra.

 

Az egyiptomi szúnyog genetikáját és biológiáját kutatók vizsgálják, hogy mielőbb meg tudják akadályozni a szaporodását. A helyzet aggasztó, hiszen a vírust Dél- és Közép-Amerika, valamint a Karib-térség után már az Egyesült Királyságban, Dániában, Olaszországban, Spanyolországban, Svájcban és az USA-ban is kimutatták. A vírus felnőtteknél az influenzához hasonló tüneteket okoz (magas láz, izomfájdalom, bevörösödött szem, ízületi fájdalom, bőrkiütés), halált nem okoz, és általában egy héten belül magától is elmúlik.

 

A vírus terjedésének okairól, az ellene való védekezésről egyelőre semmit nem tudni, a salvadori kormány például megelőzésként azt tanácsolta a nőknek, hogy ne essenek teherbe.

 

Kolumbiában az egészségügyi miniszter arra kér minden fiatalt, várjanak pár hónapot a gyermekvállalással, míg Salvadorban két évet tanácsolnak nekik.

 

A gyermekgyógyász dr. Danielle Cruz a kilenc hónapos kis páciensét vizsgálja, aki kóros kisfejűséggel jött a világra.

 

Dr. Danielle Cruz egy másik – szintén kóros kisfejűségtől szenvedő – kisgyermek leleteit nézi át.

 

A 18 éves Cleane Serpa nagynénje 1 hónapos kislányát emeli magához, ő is a Zika-vírus áldozataként jött a világra. A kislányt a szülei nem akarták megtartani, így Cleane és egy másik nagynéni fogják gondját viselni a gyermeknek.

 

Dr. Angela Rocha a két hónapos Ludmillát vizsgálja.

 

Az egészségügyi minisztérium elrendelte az otthonok fertőtlenítését. Így akarják megakadályozni a csípőszúnyogok terjedését.

 

 

A helyzet aggasztó, 2016-ban ugyanis Brazília rendezi meg az olimpiai játékokat.

 

Brazil katonák otthonokat vizsgálnak át: szúnyoglárvák után kutatnak.

 

 

Zika-vírus az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.