nlc.hu
Egészség
Szereted az étcsokit? Jó, ha ezt tudod!

Szereted az étcsokit? Jó, ha ezt tudod!

Talán nem mindenki szereti az étcsokit, ám ha valaki egyszer rákattan, onnan már nincs visszaút. De vajon mennyit ehetünk a keserű édességből?

Amit már az elején érdemes elmondani: fontos, hogy jó minőségű, valódi csokit együnk. Az igazi étcsoki 60-70 százalékban tartalmaz kakaót. Ha választunk, első körben nézzük meg a termék összetevőit. Ha az összetevők között nagy mennyiségben van kakaóvaj és sok a kakaó-szárazanyag-tartalom, akkor jól választunk. De az állaga alapján is tájékozódhatunk. Ugyanis ami gyorsan olvad, az valószínűleg nem jó minőségű, mert a kakaóvaj helyett keményített növényi zsírt tartalmaz. Az ugyanis jóval olvadékonyabb, mint a kakaóvaj.

Miért jó az étcsoki?

A Louisianai Egyetem szakemberei szerint az emésztőrendszerben lévő baktériumok hasznosítják a csokoládé összetevőit, gyulladásgátló vegyületekké alakítják azokat. A vegyület pedig jótékony hatással van a szívünkre és az érrendszerünkre, mert akadályozza a szövetek gyulladásos folyamatait. Ezáltal a stroke kockázata is csökkenhet. Viszont itt már visszaköszön, hogy csak a jó minőségű étcsokit fogyasszunk, ugyanis a csokiutánzatok sok transzzsírsavat tartalmaznak, azok pedig egyáltalán nem egészségesek.

Az Amerikai Szívtársaság kutatása során a betegek járását vizsgálták két órával 40 grammnyi csokoládé elfogyasztása után. A teszt alatt 85 százalékos étcsokit és 30 százalékos tejcsokit használtak. Az étcsoki-fogyasztás után átlagosan 15 százalékkal tovább és 11 százalékkal nagyobb távolságra jutottak a résztvevők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top