Egészség

Kiderült, miért egészségesebb az organikus tej

Omega-3 zsírsavban gazdagabbak az organikus tejek és húsok – állítja egy új tanulmány.

Kiderült, miért egészségesebb az organikus tej

A New York Timesban nemrég közölt tanulmány szerint nem kis mértékben, pontosan 50 százalékkal tartalmaz több omega-3 zsírsavat az organikus tej és hús, mint a hagyományos. 

A magyarázat a szakértők szerint ráadásul egyszerűbb, mint gondolnánk: nem a hormonkezelés, vagy a genetikus módosítások elleni organikus szabályozás okozza, hanem az állatok táplálkozása. Az organikusan nevelt tehenek ugyanis szabad levegőn nőtt fűvel táplálkoznak (míg a hagyományosan tenyésztettek sok gabonafélét kapnak), és ez vezet a tejük és a húsuk magasabb omega-3 tartalmához.

Számokban kifejezve: fél liter zsíros, organikus tej az ajánlott napi omega-3 zsírsavbevitel 16%-át fedezi, míg a hagyományos tej a 11%-ot. 

A tanulmány vezetője, Chris Seal professzor szerint, a nyugat-európai étrendben túl alacsony az omega-3 zsírsav aránya. Ennek növelésére kiválóak lehetnek az organikus termékek – ugyanis anélkül tartalmaznak ezekből a zsírokból többet, hogy a kalóriatartalmuk magasabb lenne.

Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek az egészséges szív- és érrendszer fenntartásához, de jelentős szerepet játszanak a rák vagy a depresszió megelőzésében is.

Forrás: Well and Good

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top