Egészség

Végre rendesen lehet vizsgálni a csiklandós betegeket is!

Kreatív megoldás született a nagyon csiklandós betegek orvosi vizsgálatára.

Nem csak az elhízás nehezítheti meg a diagnózist, de az is, ha a beteg nagyon csiklandós, mert ilyenkor minden tapintásos orvosi vizsgálat vihogások és tekergőzések közepette zajlik. Angol orvosok most pofonegyszerű, de hatékonynak tűnő módszerrel álltak elő. 

Az úgynevezett “szendvicskéz” technika lényege, hogy az orvos a vizsgálatot végző ujját a vizsgálandó – és egyben csiklandósság szempontjából igen érzékeny – területre, például a hónaljra teszi, miközben a páciens a saját ujjhegyét az orvosén nyugtatja. Ennek tetejére jön az orvos másik kezének mutatóujja, és kész is a szendvics.

A csiklandósság nem egykülönösebben hasznos tulajdonság
A csiklandósság nem egy különösebben hasznos tulajdonság

A vizsgálat úgy zajlik, hogy miközben az orvos az alul lévő ujjával végzi a szükséges tapintásokat, a páciens ujja is vele mozog, ami olyan érzést kelt benne, mintha ő lenne a mozgás kezdeményezője, és képes lenne kontrollálni is azt. Tulajdonképpen az agy becsapásáról van szó, mert az azt hiszi, hogy a saját testtől erednek az érintések, márpedig az ember önmagát nem képes csiklandozni. 

A módszer a betegek beszámolója szerint hatékonyan képes elejét venni a csiklandósság érzésének. 

Forrás: livescience.com 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top