Egészség

3 tipp, hogy akkor is formába lendülj, ha már rég nem edzettél

Egy ideig hetente többször is látogattad az edzőtermet, bomba formában érezted magad, aztán az élet közbeszólt, és huzamosabb időt kellett kihagynod. A visszatérés lehetetlennek tűnik, de most segítünk, hogy könnyebb legyen!
3 tipp, hogy akkor is formába lendülj, ha már rég nem edzettél

 Nincs annál dühítőbb, mikor végre a mindennapjaink részévé válik a mozgás, még élvezzük is, sőt az eredményét is látjuk magunkon, aztán hirtelen történik valami (egy baleset, sérülés, megváltozott munkarend stb.), ami miatt megszakad a már-már rutinszerű edzésprogram. Ilyenkor úgy érezzük, minden, amiért dolgoztunk, elveszett, és el se tudjuk képzelni, hogy építsük fel újra a topformánkat

 Pedig a dolog nem lehetetlen! Ehhez adunk most három segítő tippet.

1. Csökkentsd az intenzitást

Szomorú, de sajnos igaz, hogy a kardioprogramok hatása már 3 nap után elpárolog. Nem csoda, hogy többhetes kihagyás után nem tudsz ugyanúgy pörögni, mint mikor kétnaponta jársz futni. Ezért javasolt, hogy 20 százalékkal csökkentsd a korábbi edzések intenzitását, például tarts gyakrabban szüneteket, és egy héten hagyj ki egy napot minimum a kardioedzések között, erősítéseket pedig heti kettőnél többször ne végezz.

2. Adj időt magadnak

Minél több időt hagytál ki, annál több időre van szüksége a testednek, hogy újra hozzászokjon a mozgáshoz. Aki heti 3-4 alkalomhoz volt hozzászokva, annak a kényszerpihenő után 4–8 hétre van szüksége, hogy újra formába lendüljön. Ne akarj egyből ugyanúgy és egyből ugyanannyit edzeni, mert így kockáztatod egy újabb sérülés bekövetkeztét.

3. Ne agyalj azon, milyen voltál azelőtt

Csak rontasz a helyzeten, ha arra fókuszálsz, milyen jó formában voltál a szünet előtt. Gondolj arra, hogy akkor egyszer már sikerült, ezért ha még most nehezebb időszakod is van, lesz olyan, mikor ugyanolyan könnyen menni fog! Becsülj meg minden apró pozitív változást, amit a mozgás hatására észlelsz magadon, és tűzz ki másféle célokat, mint a külsődre vonatkozókat: például egy jutalmazó spa-napot.

Forrás: Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top