Tévedés azt gondolni, hogy minden esetben tudatosak vagyunk, mikor arról van szó, mit, hogyan és mennyit eszünk! A környezetünk, amit látunk, hallunk, tapasztalunk étkezés közben, óriási hatással bír az evésünkre is. Lássuk, hogyan!
1. Nagyobb tányér = több evés
Azt mondják, először a szemünkkel eszünk – valószínűleg ez magyarázhatja, hogy ha nagyobb tányér kerül elénk, vagy nagy adaggal szembesülünk, nem tartjuk magunkat a szokásos kis porciónkhoz, hanem megesszük, amit látunk. A Cambridge-i Egyetem 60 tanulmányt vizsgált meg, hogy ezt bizonyítsa. Amennyire primitívnek hangzik ez a kijelentés, a megoldás sem bonyolultabb: együnk kisebb tányérról, és ugyanannyira jóllakunk majd!
2. Magasság = rosszabb ízlelés
A repülőn tálalt ételeket nem véletlenül ízesítik agyon: a magasság és a száraz, nyomott levegő hatására ugyanis tompulnak az ízlelőbimbóink. A Lufthansa légitársaság kutatása szerint a száraz levegő kiszárítja a nyálkahártyát, és megnehezíti a nyelést. Az orrüreg felülete szintén kiszárad, így a szagokat sem érezzük olyan intenzíven.
3. Hangos zene = gyorsabb evés
Az első kutatás, mely szerint az emberek gyorsabban rágnak, ahogy a zene hangosabb lesz, az 1980-as évekből származik. Azóta számos kutatás megerősítette, hogy mind az evést, mind az ivást gyorsítja a hangos zene, ezáltal a fogyasztást is növeli. Ennek pedig a fordítottja is igaz: ha nem tereljük el a figyelmünket zenével vagy tévével, hanem teljes csöndben étkezünk, kevesebb étellel is jóllakunk majd.
4. Társaság = még több evés
A Georgiai Állami Egyetem 2010-es kutatása azt állítja, hogy minél több emberrel étkezünk együtt, annál többet eszünk. De persze az is számít, kikkel eszünk együtt: ha családdal, akkor az adagok nagyobbak és gyorsabban esszük őket, míg ha barátokkal, az adagok bár ugyanolyan nagyok, lassabban fogyasztjuk el azokat.
Forrás: The Huffington Post