Gasztro

Kiderült: ezért hízunk el

Az orvosok ijesztő statisztikára hívják fel a figyelmet: átlagosan kétszer akkora adagokat eszünk ma, mint 20 évvel ezelőtt.

Napjaink átlagos étkezési szokásai és életmódja mellett nem könnyű megőrizni a karcsú vonalainkat. Gondolj bele, minden sarkon gyorsétterembe botlani, az iskolai és munkahelyi büfék teli vannak péksüteményekkel és melegszendvicsekkel, nem beszélve a megszokott adagok méretéről. Ezek ugyanis kétszer akkorára nőttek, mint nagyszüleink vagy szüleink idejében!

Kutatások igazolják, hogy 50%-kal nagyobbak a mai ember által fogyasztott adagok, mint 20 évvel ezelőtt voltak. Az ijesztő statisztika még ijesztőbbé válik, ha belegondolunk: akkor mi lesz 2036-ban?

A túl nagy adagok miatt hízunk el

Az igazság az, hogy valóban nem lenne szükségünk ennyi ételre. A megszokás miatt esszük csupán túl magunkat, ami miatt viszont könnyen ördögi körbe kerülhetünk: a gyomrunk kitágul, ezért ragaszkodunk a nagy adagokhoz.

Csakhogy az adagok méretével, az ételekhez hozzáadott cukor és zsír mennyisége is gyarapodott az évek során. Ezért duplán egészségtelen nagy adagokat fogyasztani.

Hogy mi a megoldás? Egyszerűnek tűnik, de segít, ha eleve kisebb tányérra pakolod az ebéded. Több, mint 50 tanulmányt összehasonlítva kiderült, hogy akik kisebb tányérra váltottak, idővel 30%-kal kevesebb ételt fogyasztottak. A gyomor kitágulása ugyanis szerencsére visszafordítható – ha változtatsz az étkezési szokásaidon, ahhoz a gyomrod is alkalmazkodni fog.

Szóval nemcsak az számít, mit eszel, ha fogyókúrázol, hanem leginkább az, hogy mennyit. Az egész nyugati világ szokásai persze nem változnak majd egyik napról a másikra – de ez ne tartson vissza abban, hogy te már holnaptól megpróbálj kisebb adagokkal jóllakni.

Forrás: Dailymail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top