Egészség

A magyar nők rosszabb stressztűrők a férfiaknál

Egy kutatás szerint a magyar nők a stressztűrés minden faktorában rosszabbul teljesítenek, mint a férfiak.

Egy, a magyar munkavállalók körében végzett stressz- és kompetenciateszt szerint a nők 35 százaléka közepes vagy annál rosszabb mértékben tűri a stresszt, míg ez az arány a férfiaknál jóval alacsonyabb, mindössze 23 százalék. Az 1500 válaszadó többsége kis- és középvállalatok, valamint multinacionális cégek alkalmazottja volt.

A két nem között a legnagyobb különbség a stressztűrés érzelmi részét illetően mutatkozik: a nők 40 százaléka közepes vagy annál rosszabb mértékben tűri a stressz érzelmi részét, ez az arány a férfiaknál 31 százalék. A nők alacsonyabb stressztűrő képessége a teljesítményükre is rányomja a bélyegét: éles helyzetekben kevésbé tudnak tiszta fejjel gondolkodni és hatékonyan dolgozni, míg a férfiak nagyobb részének ez nem jelent nehézséget.

A kutatás vizsgálta azt is, hogy miből merítenek energiát a nők, és miből a férfiak (ezek az úgynevezett vitalitásgenerátorok). “Az eredmények szerint a férfiak jobban törekednek arra, hogy saját magukra is maradjon elég idejük, míg a nők elsősorban a magánéleti kapcsolataikból töltekeznek. Mindkét tényező segít csökkenteni a stresszt, illetve erősíteni a stresszkezelési képességet” – mondja dr. Marik Ágnes pszichiáter, tréner és coach, a Selfmapping szakmai vezetője.

A nők kevésbé jól reagálnak a stresszre
A nők nagyobb része reagál rosszul a stresszre

A kutatásból kiderül, hogy mindkét nem ugyanolyan arányban merít energiát a közvetlen munkatársakkal való jó kapcsolatból és a cég által érzékeltetett megbecsülésből. A fizikai aktivitásból a férfiak nagyobb arányban töltekeznek: 68 százalékuk nevezte meg a sportot kiváló vagy megfelelő töltekezési forrásnak, míg a nőknél ez az arány mindössze 51 százalék.

A vitalitásgenerátorok mellett a tudatos kikapcsolódás képessége is meghatározó a stresszkezelés szempontjából. “Ez tesz képessé bennünket arra, hogy elegendő időt szánjunk pihenésre, feltöltődésre és regenerálódásra. Ez a képesség nemcsak a stresszkezelést befolyásolja, de azt is, hogy milyen mértékben vagyunk képesek a munka és a magánélet egyensúlyának kialakítására” – mondja a szakember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top