Egészség

Fagyasztással gyógyítják a fantomfájdalmat

A végtagi amputáltak nagy része tapasztal fantomfájdalmat, amit eddig sok esetben szinte lehetetlen volt megszüntetni.

Az Emory Egyetem kutatóinak sikerült olyan kezelési eljárást kifejleszteniük, ami a páciensek 85 százalékánál hatékonyan csillapította vagy megszüntette az amputált végtagban érzett fantomfájdalmat.

A fantomfájdalom nem azonos az amputált végtag megmaradó részén érzett fájdalommal. Kívülálló számára szinte elképzelhetetlen módon a fantomfájdalmat a betegek a hiányzó részben érzik, ráadásul jól körülhatárolt területen: például a nagylábujjuk külső oldalán, holott lehet, hogy térdtől lefelé nincs is lábuk, nemhogy nagylábujjuk.

Az eljárás lényege a krioabláció: egy tű segítségével extrém hideg gázt bevezetve lefagyasztják az idegvégződéseket a maradó végtag megfelelő területein. A 10 pontos fájdalomskálán a páciensek az eljárás előtt átlagosan 6,4-re értékelték a fájdalmukat, míg 45 nappal a beavatkozást követően ez az érték már csak 2,4 volt.

Az extrém hideg gázt egy tűvel vezetik az érintett területre
Az extrém hideg gázt egy tűvel vezetik az érintett területre

“Fantasztikus volt, már másnapra megszűnt minden fájdalmam – mesélt tapasztalatairól az egyik páciens. – Addig éreztem az amputált lábamat, még a lábujjaimat is tudtam »mozgatni«, de mindez megszűnt, a fájdalommal együtt. Egyszerűen szuper módszer!”

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top