Egészség

41 éves családapa halt meg az azbeszt miatt

A selypi cementgyárból kikerült azbeszt újabb áldozatot szedett. Másfél év alatt a negyediket.

Egy 41 éves családapa április elsején belehalt a mellhártyadaganatba. A férfi azoknak a károsultaknak az egyike volt, akik a kártérítésért perelték az államot, mert a selypi cementgyárban szakszerűtlenül tárolt azbeszt miatt betegedett meg – számolt be a Bors.

Dr. Igyártó Gyöngyi ügyvéd nyolc károsulttal fogott bele az ügybe, ám közülük négyen az elmúlt másfél évben meghaltak. Az első ismert áldozat közülük György Zsolt volt, aki a selypi cementgyár mellett nőtt fel, és 2014 decemberében, 38 évesen hunyt el. Fél évvel később egy nő, majd tavaly augusztusban az 53 éves Kocza Alfréd is belehalt a mellhártyarákba.

41 éves családapa halt meg az azbeszt miatt
A lebontott selypi cementgyár maradványai – fotó: Komka Péter / MTI

A selypi cementgyár 1971 és 2004 között gyártott azbesztalapú cementet és eternitpalát. A környéken élők közül az országos átlagnál jóval többen szenvednek azbeszt okozta mellhártyarákban. Kiderült: a gyár udvarán mindössze egy ponyvával letakarva tárolták az azbesztet, a szél kivihette onnan a mérgező cementport.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top