Egészség

Még veszélyesebb a Zika-vírus, mint eddig hitték

Kiderült, hogy a Zika-vírus egy központi idegrendszert és gerincvelőt károsító betegséget is kiválthat a felnőtteknél.

Zika-vírust és az idegeket károsító Guillain-Barre-szindrómát korábbi tanulmányok már összefüggésbe hozták. Az új felfedezés szerint a főként szúnyogok terjesztette kórokozó a központi idegrendszert károsító autoimmun reakciót is kiválthat, a betegség neve ADEM.

A fertőzések után lép fel

Az ADEM általában fertőzések után lép fel, heveny agyi és gerincvelői duzzanatot okozhat, amely az úgynevezett mielinhüvelyt, az idegsejtek hosszú nyúlványait beburkoló réteget károsítja, és a multiplex szkleróziséhoz hasonló tünetekkel, gyengeséggel, egyensúly- és látásvesztéssel járhat.

A brazíliai Recife város Restauracao kórházának Maria Lucia Brito neurológus vezette kutatócsoportja 151 pácienst vizsgált meg, ők 2014 decembere és 2015 júniusa között kerültek az intézménybe, mindannyian rokonvírusok (Zika-, csikungunya- vagy denguevírus) okozta fertőzéssel.

A betegek közül hatnál léptek fel autoimmun betegség tünetei, közülük négynél Guillain-Barre-szindrómát, kettőnél ADEM-et állapítottak meg. A két utóbbi esetben agyi képalkotó eljárással kimutatták a mielinhüvely károsodását. Mind a hat páciensnél Zika-vírust diagnosztizáltak.

A tüneteik mozgási és látási zavarok, mentális problémák nem múltak el a kórházi kezelés után sem.

A kisfejűség okozója is

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint a tudomány egyetért abban, hogy a Zika-vírus a Guillain-Barre-szindrómán kívül a kóros kisfejűség (mikrokefália) nevű születési rendellenesség okozója is, noha a végérvényes bizonyíték megtalálása még hónapokat, akár éveket vehet igénybe.

A mikrokefáliás csecsemők szokatlanul kis koponyával születnek, ez később a mentális fejlődést akadályozhatja. Brazíliában eddig 940 mikrokefáliás esetben bizonyosodott be az összefüggés a várandósság alatti anyai Zika-fertőzéssel, további, mintegy 4300 esetben még folyik a kutatás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top