Rengeteg tényező befolyásolhatja agyunk frissességét: ha olvasunk és mozgásban tartjuk a tekervényeket, az agy is tovább maradhat aktív, de a közelmúlt kutatásai szerint az olívaolajban és magvakban gazdag mediterrán diéta is sokat segíthet – még a memórián is.
Ha azonban szeretnénk, hogy az elménket fokozatosan éberen és egészségesen tartsuk, vitaminokkal is hozzájárulhatunk az egészségéhez! Erre pedig a B12 a legalkalmasabb! A B12-vitamin megtalálható a húsban, halban, tojásban és tejtermékekben, de a vegetáriánusok a szójából készült termékeket is választhatják.
A B12–vitamin kulcsfontosságú a központi idegrendszer működésében, javítja a memóriánkat, serkenti az agyműködésünket, és segíthet, hogy az eszünk sokáig éles maradhasson. És aggódni nem kell: bár a napi ajánlott mennyiség 2,4 mikrogramm (terhes nőknek egy picit több), túladagolni nem nagyon lehet – a szervezet szépen feldolgozza ezt a vízben oldódó vitamint.