Egészség

Megnyílt a világ első kríziscentruma nemi erőszak férfi áldozatainak

A megerőszakolt férfiak még kevésbé mondják el a velük történteket és tesznek feljelentést, mint a nők.

Stockholmban, a Södersjukhuset kórházban működik majd a világ első kríziscentruma kifejezetten férfi áldozatok számára – éjjel-nappal az év minden napján.

???????????? #nursestudent #nursestudentlife #södersjukhuset #sjuksköterskestudent #eveningshift #nursetobe #happyhappy

Tuuli Lehtinen (@tuulilife) által közzétett fénykép,

 “Óriási tabu a világban, nem szokás arról beszélni, hogy férfiak is lehetnek nemi erőszak áldozatai. Sokat beszéltünk arról, hogyan szervezzünk meg egy ilyen centrumot a férfi áldozatok számára, arra jutottunk, hogy ugyanúgy folyik majd a testi-lelki terápia, mint a nők esetében” – mondta el a városi tanács egészségügyért felelőse, Anna Starbrink. 

A megerőszakolt férfiak egyik legnagyobb lelki terhe, hogy úgy érzik, az erőszak miatt kevésbé férfiak.

Emiatt nagyon-nagyon fontos, milyen hangnemben, milyen megfogalmazásban közelít hozzájuk a terapeuta. “Ha áldozatnak, túlélőnek nevezed őket, azzal csak megijeszted ezeket a férfiakat – mondta a Harvard pszichológusa, Jim Hopper. – Nagyon-nagyon kevés férfi fordul az erőszak után segítségért, van úgy, hogy csak évekkel később.” A svéd klinika azt szeretné elérni, hogy ne az áldozatoknak kelljen szégyenkezniük, hanem az elkövetőknek.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top