nlc.hu
Egészség
“Az utolsó szög lehet az AIDS koporsójában” egy új kísérleti vakcina

“Az utolsó szög lehet az AIDS koporsójában” egy új kísérleti vakcina

Több ezer emberen próbálják majd ki az új védőoltást, amelytől azt remélik, hogy hatékony védelmet nyújthat a betegség ellen.

A dél-afrikai kutatók által jegyzett HVTN 702 nevű kutatás során 5400 szexuálisan aktív férfit és nőt oltanak majd be a vakcinával. Ez lesz a legnagyobb és legfejlettebb teszt Dél-Afrikában, ahol naponta több mint ezren fertőződnek meg a HIV vírussal.

Dél-Afrikában él a Föld egyik legnagyobb HIV-fertőzött populációja (Fotó: Tumblr)
Dél-Afrikában él a Föld egyik legnagyobb HIV-fertőzött populációja (Fotó: Tumblr)

“Ha a már meglévő és bizonyítottan működő HIV-megelőző eszközök mellett ezt a vakcinát is képesek leszünk biztonságosan és hatékonyan bevetni, akkor ez lehet az utolsó szög a HIV koporsójában” – írta közleményében Anthony Fauci, az amerikai kormány által fenntartott National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) nevű kutatóintézetének igazgatója. “Még egy közepesen hatékony vakcina is jelentősen csökkenthetné a Dél-Afrikához hasonló országok terheit, ami a HIV/AIDS-elleni küzdelmet illeti.”

A HVTN 702 során tesztelt vakcina egy olyan oltóanyagra épül, amelyet 2009-ben Thaiföldön fejlesztettek ki, és amely a kezelt pácienseknél 31,2 százalékos hatékonysággal gátolta meg a HIV-fertőzést az oltást követő 3,5 éves időszakban. A mostani változat ennél is jobb és hosszabban tartó védelmet biztosít, emellett a kutatók arra a HIV-altípusra is adaptálták, amely jellemzően Dél-Afrikában fordul elő.

“A HIV nagyon súlyosan érinti Dél-Afrikát, de most megkezdünk egy olyan vizsgálatot, amely nagyon ígéretes az országra nézve – mondta Glenda Gray, a South African Medical Research Council vezetője. – Ha egy HIV-vakcina működőképesnek bizonyul Dél-Afrikában, drámaian megváltoztathatja a járvány kimenetét.”

A kísérletre jelentkező önkéntesek esetében véletlenszerűen döntik el, hogy a tényleges vakcinát vagy placebót kapjanak. Mindenki öt oltást kap majd egy év leforgása alatt.

Dél-Afrikában több mint 6,8 millió HIV-pozitív ember él, azonban az országnak rendkívül sikeres HIV-programja is van, amely az ottani kormány szerint a világ legnagyobbja. Az eredmények igen látványosak: 2009–2014 között az érintettek várható életkora 57,1 évről 62,9 évre nőtt.

A HVTN 702 kutatás eredményei 2020-ban várhatóak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top