nlc.hu
Egészség

Őssejtbeültetés után gyógyult ki a HIV-ből egy leukémiás nő

Őssejtbeültetés után gyógyult ki a HIV-ből egy leukémiás nő

Kérdés, hogy a betegnél milyen széles körben lehet alkalmazni majd ezt a módszert.

Egy amerikai nő kigyógyult a HIV-fertőzésből egy köldökzsinórvérből származó őssejt-transzplantáció után, ő a harmadik ember a világon, akinek így sikerült legyőznie a betegséget, írja a CNN. A kutatók beszámolója szerint a középkorú nőnél akut myeloid leukémiát mutattak ki négy évvel azután, hogy pozitív lett a HIV-tesztje. Kezelése során nagydózisú kemoterápiát kapott, amely elpusztította a vérsejtjeit, emiatt döntöttek az orvosok az őssejtbeültetés mellett. 

A páciens egy nem rokon újszülött köldökzsinór-véréből vett őssejteket kapott 2017-ben, rá három évre abbahagyta a HIV-re felírt gyógyszerek szedését, és azt követően 14 hónappal sem mutatták ki a szervezetében a vírust. A köldökzsinórvér ugyanis olyan mutációt tartalmazott, amely a sejteket ellenállóvá teszi a HIV-fertőzéssel szemben. A HIV-ből kigyógyult korábbi két ismert eset is olyan őssejt-transzplantáción esett át, amelynek során ezzel a mutációval rendelkező sejteket kaptak.

Mikroszkóp

Fotó: Pexels

Az előbb említett mutáció nagyobb számban az észak-európai származású emberekben fordul elő, amely elvileg korlátozza a transzplantáció lehetőségét a nem fehér bőrűek esetében. A köldökzsinórvér előnye ugyanakkor az, hogy nem kell olyan szigorúan megfeleltetni az alannyal, mint a felnőtt donor őssejtes kezeléseknél, így a transzplantáció elvileg szélesebb körben is elérhető lehet. 

A kutatók ugyanakkor figyelmeztettek, ez a módszer nem minden HIV-fertőzött számára jelenthet kiutat a betegségből, jelenleg úgy kalkulálnak, úgy évente ötven, leukémiában szenvedő HIV-est kezelhetnek ki így. Glesby szerint a módszer ugyanis nem megfelelő olyanok számára, akiknek amúgy nincs szükségük transzplantációra, mivel az ilyen típusú transzplantáció az emberek akár 20 százalékánál végzetes lehet, vagy más egészségügyi problémákat okozhat. 

(via Telex/hvg.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top