Egészség

Az ország, ahol hivatásos “nagyik” segítik a lelki betegeket

Van egy ország, ahol összesen tíz pszichiáter dolgozik, pedig a lakossága nagyobb, mint Magyarországé: több mint 14 millió ember él itt. A magyarázat nem az, hogy kiváló lelki egészségnek örvendenek a helyiek – a depresszió és a szorongás itt sem kíméli a lakosságot. Zimbabwénak azonban van egy titkos fegyvere a lelki problémák ellen: ez a barátság pad.

A Barátság Pad Projekt 20 éves kutatómunka eredménye. Egy olyan módszer ez, ami új típusú megoldást jelent a lelki egészség megőrzésére. Kórházak, egészségközpontok mellett helyeztek el ilyen padokat. Aki leül ide, azt rövidesen meglátogatja valaki. Egy idősebb nő telepszik mellé, akit professzionális nagymamának is nevezhetnénk. A “nagyik” dolga, hogy a padon helyet foglalókat meghallgassák, lelki támaszt nyújtsanak, segítsenek felismerni a problémájukat, és adjanak nekik életvezetési tanácsokat, hogy a megfeneklett állapotból ki tudjon mozdulni az életük.

Elsőre kissé fapadosnak tűnik, de a “nagyi módszer” nagyon is hatékonynak bizonyul. A segítők ugyanis nemcsak random tanácsokat osztogatnak. Képzett egészségügyi szakemberek ők, akik kognitív viselkedésterápiát tanultak, és a problémamegoldásra fókuszálva segítenek a hozzájuk fordulóknak. Egy nemrég publikált tanulmány szerint hat, barátságpados beszélgetés után a látogatók depressziós tünetei radikálisan csökkentek – szám szerint 50-ről 14 százalékra. Az eredmény még drámaibb volt a szorongó és a szuicid gondolatokkal küzdő embereknél. 

Az ország, ahol hivatásos nagyik segítik a lelki betegeket

Persze a módszernek azért vannak határai is. Férfiak például vonakodnak attól, hogy igénybe vegyék.

A lelki egészség mindenkinek nagyon fontos, de halmozottan igaz ez a kevésbé gazdag országokban. A Szaharától délre fekvő afrikai országokban a depresszió és a szorongás nagyon is súlyos probléma. Márpedig Afrika legtöbb részén, aki szegény és mentális betegséggel küzd, annak hatékony kezelésre gyakorlatilag nulla az esélye – nyilatkozta Karlee Silver a Barátság Pad Project kapcsán. Ami még rosszabb, hogy Afrikában ma is nagyon erősen stigmatizálják azokat, akik lelki betegséggel küzdenek. 

És azon túl, hogy az érintettek élete rengeteg szenvedéssel terhelt, a mentális betegségek rengeteg költséggel is járnak. A munkából való kiesés illetve a csökkent produktivitásból adódó becsült költségek a közepes jövedelmű országokban 870 millió dollárt tesznek ki. Ez a szám 2030-ra várhatóan meghaladja majd a 2 milliárdot – derül ki egy tanulmányból. Éppen ezért az olyan kezdeményezések, mint a Barátság Pad Projekt rettentő fontosak.

Mostanáig cirka 27.500 ember vette igénybe Zimbabwében a kispados segítséget. A program jelenleg a fővárosban, Hararéban és néhány nagyobb városban érhető el, de minél több klinikát szeretnének bevonni. Tervezik azt is, hogy bővítik a segítők repertoárját, hogy hatékony segítséget nyújthassanak minél több társadalmi csoportnak – így a fiataloknak vagy például menekülteknek is.

via 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top