Egészség

Megmenekülhet a hospice ház, mégis lesz támogatás

Figyelemre méltó civil összefogás indult az egyetlen, felnőtt betegeket ápoló hospice-ház megmentéséért. Eddig több mint 5 millió forint gyűlt össze a felajánlásokból, aztán az emberi erőforrások minisztere is utasította az egészségügyért felelős államtitkárt, hogy biztosítsa a működéshez szükséges forrást.

Az emberi erőforrások minisztere utasítást adott az egészségügyért felelős államtitkárnak, hogy biztosítsa a Magyar Hospice Alapítvány működéséhez szükséges forrást – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A tárca közleményében hangsúlyozta továbbá, hogy a miniszter egyúttal az alapítvány figyelmét is felhívta a felelős működésre.

Az Emmi egészségügyi államtitkársága csütörtökön azt közölte, hogy vizsgálják az alapítvány támogatási kérelmét. Úgy fogalmaztak, elismerik a Magyar Hospice Alapítvány szakmai munkáját és társadalmi jelentőségét, éppen ezért az elmúlt három évben már 25 millió forint támogatást kapott az alapítvány.

Eddig félő volt, hogy heteken belül bezárhatják az ország egyetlen, gyógyíthatatlan felnőtt betegeket ápoló hospice-házát, mivel nem állt rendelkezésre a működéshez szükséges pénzügyi fedezet. A Magyar Hospice Alapítvány korábbi közlése szerint az állam nem is reagált, amikor a támogatással kapcsolatban az alapítvány megkereste az egészségügyi államtitkárságot.

Az alapítvány ezután kampányt indított a szükséges 50 millió forint előteremtése érdekében, működésüket egy nárcisz kitűző megvásárlásával lehetett támogatni. A kezdeményezést számos ismert személyiség, valamint az NLCafé főszerkesztője is támogatta, szombatig a figyelemre méltó összefogással már 5 millió forint gyűlt össze. Ezt követően döntött a miniszter a támogatásról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top