Egészség

Rosszat tesz az éjszakai műszak a nőknek

Kifejezetten ártalmas a nők egészségére az éjszakai műszak.

A kínai Sichuan Egyetem egy nemrégiben megjelent tanulmánya szerint az éjszakai műszakban dolgozó nők egészsége még inkább ki van téve a kockázatoknak, főleg az ápolóké. A bőr- és a mellrák kockázata ugyanis ezeknél a nőknél nagyobb: a mellráké konkrétan 58%-kal. 

A kutatók kizárólag nőkre vonatkozó vizsgálatokat néztek, és megállapították, hogy legnagyobb veszélyben az ápolók vannak, az éjszakai munkavégzést illetően. A mellrák kockázatának magas aránya mellett a tüdőrák is gyakoribb az ő esetükben. 

A kutatás során 61 különböző tanulmány készült, közel négymillió embert érintettek Észak-Amerikában, Európában, Ausztráliában és Ázsiában. A kutatás egyik vezetője, Xuelei Ma professzor elmondta, hogy a hosszú távon éjszakai műszakban dolgozó munkavállalóknak rendszeres fizikális vizsgálatokkal és rákszűrésekkel kell preventíven védekezniük a magas kockázatok miatt. A kutatók meglepetten tapasztalták viszont azt a tényt, hogy az emlőrák kockázata Észak-Amerikában és Európában a legmagasabb.

Mirror

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top