Egészség

Cukorbetegeknek fejlesztett applikációt egy magyar egyetemista

Az alkalmazás segít a vércukorszint szinten tartásában, és képes megmutatni a vércukorszint várható alakulását. Készítője ezzel bejutott a nemzetközi innovációs versenybe.

A cukorbetegek számára kifejlesztett applikációval nyerte meg a Falling Walls Lab nemzetközi innovációs verseny nemzeti fordulóját Havlik Károly, a budapesti Semmelweis Egyetem mesterszakos orvostanhallgatója. Ezzel bejutott a novemberi berlini fináléba – közölte a versenynek otthont adó Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME).

Havlik Károly 56 ország mintegy 200 versenyzőjével küzd majd meg a berlini Falling Walls konferenciához kapcsolódó nemzetközi innovációs verseny döntőjében.

Az applikáció az inzulinkezelt cukorbetegeknek segít vércukorszintjük megfelelő szinten tartásában: az alkalmazás a felhasználóról gyűjtött információkat analizálva képes megmutatni a vércukorszint várható alakulását.

A második helyezett Fülöp Ádám (BME) vak és gyengénlátó embereknek kifejlesztett olvasó szerkezetet mutatott be, amelynek segítségével az írott szöveg Braille-írássá konvertálódik, így visszaadja a látássérültek számára az olvasás örömét.

A harmadik helyén végzett Dávid Bálint (BME) projektje témájául a laparoszkópia forradalmasítását választotta: a szerkezetnek köszönhetően a sebész műtét közben információkat kap a beteg állapotáról, és ez megkönnyíti a megfelelő beavatkozás kiválasztását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top