Egészség

Megettek egy százlábút, kórházba került a család

Úgy gondolták, jót tesz az egészségüknek, ám súlyos parazitafertőzés lett a vége a házi gyógyászatnak.

Egy 78 éves kínai nő és 46 éves fia kórházba került halálos parazitafertőzés miatt, miután nyersen megettek egy százlábút. Az asszonyt az után vitték be a guangzhoui kórházba, hogy hetek óta fejfájást és álmosságot tapasztalt. Körülbelül egy hónappal később a fia is hasonló problémákra panaszkodott, ő ugyancsak evett nyersen a rovarból.

Az orvosok kiderítették, hogy az anya és fia Angiostrongylus cantonensis nevű fonalféreggel fertőződött meg, amelyről mindeddig úgy tudták, hogy a rágcsálók (tipikusan patkányok) tüdejében fordul elő. Ez volt az első alkalom, hogy a parazitát (amely halálos lehet az ember számára) egy százlábúban találták meg. Általában bizonyos csigákban és más puhatestűekben is megtalálható, mivel amikor a patkány felköhögi a férget, az a gyomrába, majd onnan a székletébe kerülhet, az ürüléket pedig megeszik a csigák. A parazita lárvája azonban előfordulhat (garnéla)rákban és békában is.

A százlábút a hagyományos kínai orvoslásban gyógyszerként használják olyan problémák kezelésére, mint a köhögés, szív- és érrendszeri megbetegedések – bár általában por alakban, a nyers fogyasztása nagyon ritka.

Általában nem hallunk olyanokról, akik nyers százlábút esznek meg, de nyilvánvalóan ez a két beteg úgy gondolta, hogy az jót tesz az egészségüknek” – nyilatkozta egyik kezelőorvosuk, Lingli Lu. Szerencsére mind az anyánál, mind a fiánál sikeres volt a kezelés, 3 hét után teljesen felépültek, pedig ez a parazitafertőzés sokkal komolyabb is lehetett volna: a féreg behatolhat az agyba és a gerincvelőbe, ami agyhártyagyulladást okozhat, sőt előfordulhat bénulás és halál is.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top