nlc.hu
Egészség

Csapvízzel öblítette ki a kontaktlencse tartóját, fél szemére megvakult

Csapvízzel öblítette ki a kontaktlencse tartóját, fél szemére megvakult

Az orvosok szerint a ritka parazitafertőzés azért alakulhatott ki, mert a nő csapvízzel mosta ki a kontaktlencse tartóját.
Kontaktlencse a tartóján

Egy nő azt állítja, hogy az egyik szemére megvakult, miután csapvízben öblítette le a kontaktlencséje tartóját, és ettől egy súlyos parazitafertőzést kapott.

Az amerikai Új-Mexikóban élő Kyra Smith minden este a kontaktlencsékhez készített oldatban lemosta a lencséket, és egy tokban tárolta őket. Az orvosok azonban úgy vélik, hogy a tok csapvízzel való kiöblítése miatt baktériumok kerültek a lencsére. Ez okozhatta a 25 éves nő Acanthamoeba keratitis nevű parazitafertőzését, amely látáskárosodással vagy akár vaksággal is járhat.

A betegséget nem könnyű felismerni, Smith is hetekig járt orvosról orvosra, mire sikerült diagnosztizálni a fertőzést. Az orvosok azt hitték, hogy az amőbát sikeresen elpusztították, ezért a nő szaruhártya-átültetésen esett át, ám a beavatkozás sikertelen volt, mert kiderült, hogy a parazita még mindig aktív, a nő pedig a mai napig vak arra a szemére.

Smith most egy másik kezelést kap, hogy végleg elpusztítsák a parazitát, és reméli, hogy egy második szaruhártya-átültetéssel sikerül helyreállítani a látását. Egy dolgot azonban már most megfogadott: a havi kontaktlencse helyett átvált napira, hogy minimalizálja egy hasonló fertőzés kockázatát.

(Metro)

(Kiemelt kép: Pexels)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top