Egészség

Kiderült: a túl sok alvás is veszélyt jelent az egészségre

Ha az ember megteheti, tovább alszik, mint amúgy. Ez néha teljesen rendben van, de hosszú távon a túl sok alvás is veszélyt jelent az egészségre.

A szakértők általában a napi 7-8 óra alvást ajánlják; a rendszeres túlalvás többet árt, mint amennyit használ – figyelmeztetnek. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy azok az emberek, akik átlagosan 10 órát alszanak naponta, 30%-kal nagyobb valószínűséggel halnak meg idő előtt, mint azok, akik nyolc órát alszanak. Az ágyban 10 óránál hosszabb ideig való tartózkodás 56%-kal növeli a stroke okozta halálozás, illetve 49%-kal a szív- és érrendszeri megbetegedésekből származó halálozás kockázatát. 

alvás, meditáció, Alvás Világnapja

A kutatók, akik több mint hárommillió embert vizsgáltak, azt állították, hogy tanulmányuk szerint az abnormális alvás „az emelkedett kardiovaszkuláris kockázat jelzője” lehet. Dr Chun Shing Kwok, a Keele Egyetem Orvostudományi és Technológiai Intézetének vezető kutatója és klinikai oktatója ez mondta:

„Tanulmányunk fontos közegészségügyi hatással jár, mivel azt mutatja, hogy a túlzott alvás az emelkedett kardiovaszkuláris kockázat egyik fontos jelzője, ezért nagyobb figyelmet kell fordítani az időtartam és az alvás minőségének vizsgálatára a betegekkel való konzultációk során. 

Alvásunkban különböző kulturális, szociális, pszichológiai, viselkedési, patofiziológiai és környezeti hatások vannak jelen, mint például a gyermekek vagy családtagok gondozása, a szabálytalan munkahelyi eltolódások, valamint a fizikai vagy mentális betegségek.”

Metro

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top