Bizony, a lüktető fejfájás, a szédülés, hányinger és levertség képes tönkretenni az ember egész napját egy átmulatott éjszaka után. Így aztán 30 felett már megtanultunk pár jól bevált módszert, ami segíthet: jó nagy pohár víz lefekvés előtt, zsíros ételek fogyasztása, erős kávé stb., mégis van, hogy ez is kevés, ha alaposan „megmérgeztük” magunkat.
Nos, az alapegyenlet igen egyszerű (alkohol + idő = másnaposság), de egy 2010-es kutatásból kiderül, valójában a kongener nevű vegyületek jelentősen hozzájárulnak a kínzó másnapossághoz. A gonosz kis toxikus melléktermékek az alkohol fermentációja során keletkeznek, és ezek adják az ital ízét és színét.
Minél sötétebb egy ital, annál több kongenert tartalmazhat, ezért a vörösbor igazi nehézfiúnak számít az alkoholos italok között. A világos és átlátszó italokban van a legkevesebb, például a fehérborban vagy a ginben, így nem okoz nagy meglepetést, hogy a legtisztább szesz a vodka. Persze pont ez az az ital, ami arról híres, hogy folyton bekeverik koktélokba, szénsavas üdítőkbe, jó ha tudjuk, a tiszta, jó minőségű vodka okozza a legkevesebb problémát másnap (persze észszerű mennyiségben).
Még egy fontos dolog. Ha rövidital mellett döntünk, érdemes jobban a zsebünkbe nyúlni. Az olcsó italokat ugyanis kevésbé desztillálják, ami szintén kedvez a kongenereknek. Persze a dehidratáció is jelentős szerepet játszik a kellemetlen tünetek kialakulásában, ezért a legfontosabb, hogy sok vizet fogyasszunk már az italozás kezdetén.
Röviden összefoglalva az alábbiakat érdemes betartani:
- Kerüld a sötét színű italokat, ha lehet! Tiszta szesz, tiszta fej!
- Az italok között is fogyasszunk sok vizet, ne csak lefekvés előtt!
- Inkább a drágábbat válaszd az olcsó helyett, ha nem akarsz csillagokat látni!
Forrás: Techly