Egészség

Nők tízezreitől kértek bocsánatot a szörnyű fájdalmakat okozó műtét miatt

Rengeteg nőnek ültettek be a szülés utáni inkontinencia kezelésére hüvelyhálót, de óriási arányban jelentkeztek súlyos mellékhatások. Sokan olyan fájdalmakat élnek át, hogy dolgozni sem tudnak, a szex pedig teljesen eltűnt az életükből.

Az ausztrál kormány bocsánatot kért azoktól a nőktől, akiknek évtizedekig kínzó fájdalomban kellett élniük egy kétes orvosi beavatkozás miatt. Az érintett nőknek egy hálót ültettek be a vaginájukba, így próbálták meg kezelni a szülés utáni inkontinenciát és a kismedencei szervek süllyedését.

A polipropilénből készült hálót akkor ültetik be a hüvely falába, ha méh, a bél vagy a húgyhólyag megsüllyed (prolapszus), ezzel támasztják meg a belső szerveket. Rengeteg esetben viszont súlyos mellékhatások jelentkeznek.

Tönkretett életek

Korábban egy ausztrál vizsgálat arra jutott, hogy a beültetés számos nő életét tette tönkre. A beavatkozás után vérzés, szövet- és idegkárosodás léphet fel, a háló károsíthatja a hüvelyt, és állandó fájdalmat okozhat. Ez tönkreteheti egy nő párkapcsolatait, karrierjét, és pokollá változhat az élete. Ráadásul az orvosok sem veszik komolyan a kínokról beszámoló nőket.

Ilyen háló okozott szenvedést nők ezreinek (Fotó: Duke Health)

Csak Ausztráliában mintegy 150 ezer nőnek ültettek be vaginahálót az elmúlt két évtizedben. Az országban egyébként két hálófajtát már betiltottak, mert túl kockázatosnak ítélték a használatukat, Új-Zélandon pedig januárban teljesen betiltották a beavatkozást.

A hivatalos adatok szerint Nagy-Britanniában több mint 100 ezer nő kapott hüvelyhálót 2008 és 2017 között. Még a brit egészségügyi szolgálató felmérése is jól mutatja, mennyire ellentmondásos beavatkozásról van szó:

  • 100 nőből 39-nek volt valamilyen problémája a háló beültetése utáni egy évben belül,
  • 65-nek nőgyógyászati segítségre volt szüksége,
  • 9-nek pedig a fájdalmait kellett kezelni.

Ijesztő számok, főleg annak tükrében, hogy korábban 2-3 százalékra tették a problémás beavatkozások arányát.

Munkanélküliség, depresszió, szexmentes élet

De még a felmérésben vázoltnál is durvább a helyzet a hüvelyháló betiltását követelő csoport, a Sling the Mesh alapítója, Kath Sansom szerint. Nyilván a csoport rengeteg tagjánál jelen van a probléma, de még így is megdöbbentő, hány nő él élt nap mint nap szenvedéseket a háló miatt. 570 tagjuk megkérdezése során kiderült:

  • 10-ből 6 nő elvesztette a partnerét, 10-ből 7-nek pedig megszűnt a szexuális élete,
  • egyharmaduknak abba kellett hagynia a munkát,
  • 10-ből 6-an pedig depressziótól és szorongástól szenvednek.

A 42 éves Judy Gilsenan 12 éven keresztül mentősként dolgozott. A szülés utáni inkontinenciája miatt tavaly esett át a 20 perces műtéten, de később állandósultak a fájdalmai. Egy hosszabb séta is kínná vált, öt gyógyszert szed, és nincs szexuális élete. Pedig az orvosok azt mondták neki, a háló a legjobb megoldás, a lehetséges mellékhatásokról azonban nem tájékoztatták.

Hosszú évekig nem történt semmi, ám a perek, a kampány és az egyre nagyobbra dagadó botrány végül sikert hozott, legalábbis átmenetileg. A brit egészségügyi szolgálató ugyanis elfogadta azt a javaslatot, amely szerint 2019 márciusáig felfüggesztik az implantátumok használatát, hogy megvizsgálják, milyen keretek között lehet biztonságosan alkalmazni. Ehhez viszont nők ezreinek évekig tartó szenvedése kellett.

Magyar nőknél is lehet gond

A hüvelyháló beültetése Magyarországon is létező beavatkozás, de viszonylag kevés helyen alkalmazzák, inkább a hagyományos hüvelyplasztikai eljárások terjedtek el – mondta a NLCafénak Tidrenczel Zsolt szülész-nőgyógyász főorvos.

Ennek viszonylag egyszerű oka van: a háló nagyon drága, és amíg mindennapi anyagi problémákkal küzd a magyar egészségügy, fel sem merül a használata.

A főorvos úgy becsüli, néhány ezres nagyságrendben Magyarországon is beültethettek hüvelyhálót a nőknek, főleg a magánszolgáltatóknál. A hüvelyháló egyébként modernebb eljárás, mint a klasszikus hüvelyplasztikai műtét. Ám mivel kötőszöveti gyengeség okozza a problémákat, ami kiújulásra hajlamos, az orvos szerint nincs igazán tökéletes megoldás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top