A német élelmiszer-biztonsági hatóság szulfitot mutatott ki egy citromlében, az összetevő viszont nem volt a terméken felültüntetve. A szulfit allergiás reakciót okozhat az arra érzékenyeknél.
Az olasz Piacelli nevű citromlé-koncentrátumból csaknem 50 országba szállítottak világszerte, köztük Magyarországra is – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Ezek az érintett citromlevek:
Megnevezés: Piacelli citrilemon (Citrilemon Zitronensaftkonzentrat )
Minőségmegőrzési idő: 2020.07.20; 2020.09.14.; 2020.10.23
Kiszerelés: 200 ml
Megnevezés: Piacelli citrilemon (Citrigreen Limettensaftkonzentrat )
Minőségmegőrzési idő: 2020.09.14
Kiszerelés: 200 ml
A kén-dioxid és szulfit (E 220-228) élelmiszer-adalékanyagokat többek között tartósítószerként adják élelmiszerekhez. Arra érzékeny embereknél akár súlyos allergiás reakciót is okozhat.
Ezért a címkén a kilogrammonkénti 10 milligrammos, illetve literenkénti 10 milligrammos összkoncentrációt meghaladó mennyiséget mindig jelölni kell.