Egészség

A tévésorozatból tanulta az újraélesztést, megmentette egy nő életét

A fiatalembernek bevillant az Office egyik jelenete, amelyben az újraélesztést gyakorolják.

Ha valaki legközelebb azt mondja neked, hogy hagyd abba a tévézést, és inkább menj ki a szabadba, egy frappáns válasszal könnyedén leszerelheted. Mondd neki, hogy a tévézéssel akár egy ember életét is megmentheted.

Az arizonai Cross Scott-tal ugyanis pontosan ez történt. Autózás közben észrevette, hogy egy sofőr összecsuklik a kormány mögött. Rögtön odarohant hozzá, betörte az ablakot, és már azt látta, hogy a nő ajka kezd kékülni.

Fotó: Istockphoto.com

A 21 éves fiatalember sosem járt elsősegély-oktatásra, viszont eszébe jutott egy régi epizód A hivatal (The Office) című sorozatból. A jelenetben a Steve Carell által megformált Michael Scott az újraélesztést gyakorolja egy bábun. Azt javasolják neki, hogy a Bee Gees Stayin’ Alive című slágerének ritmusára végezze a szívmasszázst.

Miután Cross Scott a tévében látottak alapján elkezdte az újraélesztést, alig telt el egy perc, és a nő lélegezni kezdett. Nem sokkal később megérkeztek a mentők is, és a nőt kórházba szállították.

Soha életemben nem készültem arra, hogy valaha is újra kell élesztenem egy embert. Azt sem tudtam, mit csinálok. Még most sem tudom pontosan, hogyan kell újraéleszteni valakit, de a sorozat megmutatta, milyen ritmusra kell csinálni

– mondta az eset után a fiatalember.

Az orvosok szerint ha Scott nem segít a nőnek, sokkal rosszabbul alakulhatott volna minden. Azóta a nő felépült, és megköszönte megmentőjének a segítséget.

Egyébként Magyarországon is készült egy vicces és tanulságos kampányvideó arról, milyen az újraélesztés megfelelő technikája. Abban a kisfilmben is a Stayin’ Alive adta a ritmust.

(LadBible)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top