Persze nyilván nem arról van szó, hogy valaki már tűkön ülve várja a pillanatot, amikortól tömheti a gyermekét csokoládéval, de nyilván mindannyian vívtunk már közelharcot a pénztárnál vagy a nagyobb gyerekektől elcsent csokidarabok kapcsán, így azt azért nem árt tudni, hogy mikortól nem kell minden ilyen esetben kőkeményen odatennünk magunkat.
A csokoládé finom is, jó is
A csokoládé amennyire mumus, annyira jótékonyan is hat szervezetünkre. Persze nagyon nem mindegy, hogy milyen a kakaótartalma, és mennyit eszünk belőle, de a jó minőségű (magas kakaó- és alacsony zsírtartalmú), kevés cukrot tartalmazó csokoládék mértékletesen fogyasztva felpörgetik az anyagcserét, és jót tesznek a szívnek és az ereknek is.
A gyerekek között viszont nagyon-nagyon kevesen akadnak, akik a 70 százalékos étcsokoládét választanák a cukros tejcsoki helyett, és utóbbi már egyáltalán nem tartozik az egészséges csokoládék közé, úgyhogy fogadjuk meg a jótanácsot: minél később és minél kevesebb tejcsokoládét kapnak a gyerekek, annál jobbat teszünk velük.
Egyéves kor alatt semmiképpen se!
A másik fontos szabály, hogy egyéves kor alatt semmiképpen se adjunk a gyerekeknek csokoládét. Ha tejcsokoládéról van szó, ennek az az oka, hogy a túlzott fogyasztása elhízáshoz és a tejfogak gyors romlásához vezethet. Ha pedig valamilyen okból magasabb kakaótartalmú étcsokoládét enne a kisgyerek, élénkké, álmatlanná válhat, felborítva ezzel a normál bioritmusát, a kakaó ugyanis a kávéhoz hasonlóan koffeint tartalmaz, amire a picik érzékenyen reagálhatnak. A csokoládé ráadásul székrekedést is okozhat, ami amúgy is jellemző probléma gyermekkorban.