A rossz alvás, az álmatlanság többféle okra vezethető vissza. Pedig a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkülözhetetlen egészségünk, fizikai és mentális jólétünk szempontjából. A kialvatlanság gyengíti az immunrendszert, koncentráció- és memóriazavart okozhat. Az okok között valamilyen betegség, vagy lelki probléma állhat. Ha tehát kizárhatjuk, hogy a stressz vagy szorongás okozná a nehézkes elalvást, vagy az állandó megébredést az éjszaka közepén, akkor az ok valószínűleg a vacsora összetételében keresendő.
Evés vagy alvás?
A válasz természetesen az, hogy mindkettő. Persze nagyon nem mindegy, hogy mikor eszünk és mit. Lehetőleg lefekvés előtt 2-3 órával együnk vacsorát. Fontos, hogy bármilyen fogyókúrát vagy diétát követünk is éppen, üres gyomorral, korgó hassal ne próbáljunk meg lefeküdni. Így nehezen megy majd az elalvás.
- A legjobb ilyen esetben is a kiegyensúlyozott táplálkozás (lefekvés előtt 3-4 órával). Tartalmazzon szénhidrátot (50%), fehérjét (40%) és zsírt (10%) is. A zsír inkább olajos magvakból származzon.
- A lefekvés előtti egy órában fehérjét együnk inkább: tojás, hal, zöldségek
- A gyümölcsöt kerüljük, mert gyorsan elhasználódó szénhidrátnak számít
- A lényeg, hogy lehetőleg alacsony glikémiás indexű ételt együnk
- Egész napra elosztva igyunk meg legalább 2,5-3 liter vizet, lefekvés előtt elég egy kis pohárral