Egészség

Nagyot kockáztatsz, ha az influenszerek táplálkozási tanácsaira hallgatsz

Merthogy az esetek legnagyobb részében minden alapot nélkülöznek – derült ki egy egyetemi kutatásból.

Semmiképpen nem érdemes a legújabb táplálkozási és fogyókúrás tippekkel előrukkoló influenszerekre hallgatni, ha valaki le szeretne adni néhány kilót, vagy egyszerűen csak egészségesen akar élni – derül ki a Glasgow-i Egyetem friss kutatásából. 

A vizsgálatban Nagy-Britannia kilenc vezető influenszerének tevékenységét követték figyelemmel 2018 májusában és júniusában – ennyien feleltek meg a kiválasztás kritériumainak, miszerint vezető influenszer az, aki legalább két közösségi oldalon regisztrált felhasználó, táplálkozási és fogyókúrás tanácsadással foglalkozó blogot vezet, és legalább egy felületen több mint 80 ezer követője van. Az eredmények szerint pedig a bloggerek közül mindössze egy szolgált pontosnak és megbízhatónak mondható információkkal.

Fotó: Profimedia / Wavebreak

„Arra jutottunk, hogy a blogok túlnyomó többsége nem megbízható forrás, ha táplálkozási és fogyókúrás tanácsokról van szó, ugyanis sok esetben véleményt közölnek tényként, és nem felelnek meg az egészséges táplálkozással kapcsolatos irányelveknek sem – mondta el a kutatást vezető Christina Sabbagh. – Ez potenciális veszélyforrás, hiszen ezeket a blogokat nagyon sokan olvassák.”

Az egyetem munkatársai 12 szempont alapján vizsgálták a kiválasztott blogokat, melyek között szerepelt többek között a közölt információk megbízhatósága és táplálkozástudományi szempontból vett hitelessége, valamint az is, hogy mennyi bizonyítékkal támasztják alá állításaikat, illetve mennyire részrehajlók az influenszerek – emellett pedig minden blog utolsó tíz receptjét is kielemezték az olvasóknak ajánlott ételek energia-, szénhidrát-, fehérje-, zsír-, telítettzsír-, rost-, cukor- és sótartalma alapján. A teszten akkor ment át egy blog, ha a kritériumok 70 százalékának sikerült megfelelnie, de a túlnyomó többség a legalapvetőbb elvárásokat sem tudta teljesíteni: kilencből öten rendszeresen közöltek tényként véleményt, és/vagy nem tudták bizonyítani az állításaikat, a brit közegészségügyi intézet kalóriaértékekkel kapcsolatos ajánlásainak pedig egy blog receptjei sem feleltek meg. A legrosszabb eredményt produkáló – nem mellesleg semmiféle vonatkozó végzettséggel nem rendelkező – influenszer mindössze 25 százalékot ért el, és a legjobb is csak 75 százalékkal ment át a teszten – ő egyébként egy diplomás dietetikus.

Az eredményeket az idei európai elhízásellenes konferencián nyilvánosságra hozó kutatók arra a konklúzióra jutottak, hogy célszerű lenne, ha a táplálkozási tanácsadással foglalkozó influenszereknek tudományos vagy orvosi jóváhagyáson alapuló kritériumrendszert állítanának fel, és csak azok blogolhatnának a témában, akik megfelelnek az előírásoknak. Ahogy azonban Tam Fry, a Brit Elhízásellenes Fórum elnökének kommentárjából kiderült, ez sajnos valószínűleg utópia: „Ez a tanulmány újabb bizonyíték arra, hogy mennyire kártékony a közösségi média. Bárki azt posztol, amit csak akar, a követők pedig el is hisznek nekik mindent. Különösen szerencsétlen, hogy a szellem már nyilvánvalóan kiszabadult a palackból, így bármennyire is kívánatos volna, csaknem lehetetlen elérni, hogy ezeknek a bloggereknek meg kelljen felelniük valamiféle kritériumrendszernek. Ők maguk persze a végtelenségig védeni fogják a szólásszabadsághoz való jogukat, de az igazság az, hogy ha valaki ostobaságokat publikál, az védhetetlen.”

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top