Egészség

A Semmelweis cáfolja, a dolgozók szerint viszont igenis gond van a műtők klímájával

Kirúgással fenyegették meg a helyzetről nyilatkozó dolgozókat.

Gyakran 36-38 fokos hőségben dolgoznak a Semmelweis Egyetem több intézménye, így az Urológiai Klinika, az 1-es Sebészeti Klinika, az 1-es és 2-es Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, illetve a Kútvölgyi Klinika műtőiben, ami komoly fertőzésveszélyt jelent – írta meg a héten Magyar Hang.

A Semmelweis Egyetem a cikk megjelenése után cáfolta, hogy  több klinikájuknál is súlyos gondok vannak a műtők hűtésével.  Hivatalos közleményükben azt írták: tény, hogy a Semmelweis Egyetem telepített hűtőegységei jellemzően a telepítéskori szakmai előírások alapján 35°C külső hőmérsékletre lettek tervezve, épp ezért a nyári hőmérsékleti csúcsok esetén a rendszerek kapacitása nem elegendő, hiszen a napjainkban akár 40-45°C tartós külső hőmérséklet kezelése az elvárás. Az egyetem klímaberendezéseinek karbantartása azonban folyamatos; az elmúlt időszakban a meglévő egységek korszerűsítése mellett új légkondicionáló berendezések beszerzése történt meg az egyetem több klinikáján is.

SOTE nőgyógyászati klinika

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának épülete (MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

A hivatalos közleményre reagálva intézmény dolgozói egy levelet juttattak el a Magyar Hang szerkesztőségébe – a megtorlásoktól tartva aláírások nélkül –, melyben azt írják, megdöbbentek azon, hogy a Semmelweis Egyetem „megpróbál elbagatellizálni egy óriási, évek óta fennálló problémát, ami a betegek és a dolgozók testi épségét egyaránt veszélyezteti”.

Bár a SE azt állítja, folyamatos a klímaberendezések karbantartása, ezt sem a dolgozók, sem pedig a műtétre kerülő betegei nem észlelik. A probléma sehol sem idén keletkezett, hanem bizonyos helyeken 3-4, máshol inkább 8-10 éve, a karbantartást azonban csak ígérgetik. De egyetlen műtétet sem halasztottak el a nagy meleg miatt.

„A 28-35 fok közötti műtői hőmérséklet, az izzadó kollégák, a folyamatos rosszullétek, a néhány helyen alkalmazott ócska és semmiféle munkahelyi előírásnak nem megfelelő mobilklímák nemcsak a betegek gyógyulását, a műtétek sikerességét veszélyeztetik, hanem a kollégák testi épségét is. Reméljük, hogy ha már az SE nem vette komolyan a problémát, amin 8-10 éve átlép, legalább a közvélemény, a betegek és a politika komolyan veszi majd” – írták.

Mivel a dolgozókat kirúgással fenyegették meg, ha szivárogtatnak a helyzetről, a lap felkereste az egyetem rektori hivatalát, hogy Merkely Béla rektort kérdezze az ügyben, ő azonban nem akart nyilatkozni. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat egyelőre szintén nem reagált a lap kérdéseire.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top