Egészség

Összefüggést találtak a cukros italok és a rák kialakulása között

A tanulmány elég egyértelmű következtetéseket von le, de érdemes fenntartásokkal kezelni.

A cukrozott szénsavas és szénsavmentes üdítőitalok már kis fogyasztás esetén is növelhetik a rák kockázatát – írja a Hvg.hu egy 100 ezer ember bevonásával végzett kutatásra alapozva.

A francia szakemberek British Medical Journalban publikált tanulmány résztvevőinek 79 százaléka nő volt, átlagéletkor pedig 42 év. Az alanyok életét kilenc éven át kísérték figyelemmel, azt, hogy mit esznek és mit isznak. Ebből az is kiderült, hogy a férfiak több cukros italt isznak, mint a nők.

A kutatók a rák egyéb kockázati tényezőit is figyelembe vették (nem,életkor, dohányzás, stb) és a tanulmány szerint azoknál, akik napi 100 ml cukrozott italt fogyasztottak, 18 százalékkal nőtt meg a rák kockázata, és 22 százalékkal a mellrák kockázata.

A CNN és a BBC is megjegyzi, hogy a kutatók csak mintázatokat vettek észre, de ezeket nem magyarázták meg.  Mert a megállapítás nem jelenti feltétlenül azt, hogy például a sok kólafogyasztás daganatos elváltozásokat eredményezne, mert elképzelhető, hogy aki eleve több cukros italt iszik, annak az étkezési szokásai amúgy is egészségtelenebbek, esetleg el is van hízva, és mindez szintén növeli a rák kockázatát.

A francia kutatók feltételezik, hogy a megemelkedett vércukorszintnek vagy esetleg a színezőanyagoknak lehet daganatot okozó káros mellékhatásuk.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top